Рогозин заплаши „страхливите българи“ с балистична ракета „Сармат“

Рогозин заплаши „страхливите българи“ с балистична ракета „Сармат“ - E-Burgas.com
facebook.com/dmitry.rogozin

Ето в какво е добър „Сармат“? Той няма да моли учтиво за полет страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорци, които предадоха общата ни история. Точно, както и Швеция.“

Това обяви в профила си в Туитър шефът на "Роскосмос" и близък съратник на Владимир Путин Дмитрий Рогози, цитиран от "Дарик".. Думите му са по повод отмененото посещение на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше насрочено за 6 и7 юни. Причината бе отказът на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на руския дипломат, съобщиха от руското министерство на външните работи.

Ракетите "Сармат" са първите, способни да носят ядрени бойни глави балистични ракети, отбелязват експертите. Русия смята да превъоръжи своите стратегиченски ядрени сили с тях. Те са истинско "оръжие на Съдния ден", но огромната им мощ е и нож с две остриета, допълват специалистите.

До есента Москва ще постави на бойно дежурство десетки такива ракети с височината на 14-етажна сграда и тегло 208 тона, заяви шефът на "Роскосмос". Само един "Сармат" може да превърне всеки враг в радиоактивна взривна яма, предупреди той Запада.

В средата на май Рогозин заяви пред ученици и студенти в Русия, че "Сармат" може да унищожи половината крайбрежие от континента, който Москва сметне за враждебен.
А седмица по-рано заплаши Русия да заличи Украйна от картата с неядрени оръжия и добави, че руските ядрени сили могат да ликвидират НАТО за половин час.

Междуконтиненталните балистични ракети "Сармат", тествани на 20 април, нямат аналог в света и още дълго време няма да имат. Те могат да преодоляват всички системи за противоракетна отбрана, заяви след пуска президентът Владимир Путин. Тези оръжия, наричани на Запад "Сатана-2", ще сменят "Сатана" с руско име "Воевода" - основния за момента носител, с който разполагат руските стратегически ракетни войски.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване 6 милиона семейства са без ток в Украйна Захарова заплаши НАТО с война Очаква се Путин да направо ново важно съобщение днес МВнР: Българите в Русия най-добре да напуснат страната Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
Русия
Коментари

Още от последните новини