Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия

Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия - E-Burgas.com
Снимка БНТ

От през днешния ден до 27 септември се чака да се проведат оповестените от Москва референдуми за присъединение към Русия на в няколко украински области. Въпросите, на които хората би трябвало да дават отговор, леко се разграничават в обособените райони, а в Донецка област те ще бъдат показани единствено на съветски език. Провеждането на референдумите ще бъде следено от съветската Централна изборна комисия. Руските проекти бяха наказани както от Украйна, по този начин и от западните страни. Европейският съюз съобщи, че няма да признае резултатите и приготвя нов пакет наказания.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия възнамерява да активизира до един милион души, само че за това към момента се мълчи. Той прикани съветските жители да се опълчват на желанията на управляващите. " Сега е време за избор. За съветските мъже това е избор дали да загинат, или да живеят, да бъдат осакатени или да запазят здравето си. За дамите изборът е да изгубят вечно мъжете, синовете, внуците си или някак да се опитат да ги защитят от крах, от войната, от един-единствен човек. 55 хиляди съветски бойци починаха в тази война за половин година, а десетки хиляди са ранени и осакатени. Искате още? Не? Тогава протестирайте, борете се, бягайте или се предайте в украински плен.

Това са разновидностите за вас да оцелеете. " През миналата нощ украинският град Запорожие е бил подложен на съветски обстрел, като са изстреляни минимум 10 ракети и са били нанесени материални вреди, заяви ръкводителят на локалната администрация Олександър Старух. Обстрелван е и град Николаев. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и висши дипломати обявиха на специфичното съвещание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи " неописуеми премеждия и разрушения ", предадоха международните организации.

По мотив оповестеното желание за осъществяване от през днешния ден до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска „ национални републики ", както и в Херсонската област и Запорожката област на референдуми за присъединението на тези украински територии към Руската федерация, немският външен министър Аналена Бербок настоя за анулиране на допитването и още веднъж прикани съветския президент да спре войната в Украйна. Бербок и други дипломати насочиха рецензии към първия съветски посланик Сергей Лавров за това, че е напуснал съвещанието незабавно след своето изявление. В него той упрекна Запада, че директно се намесва във войната, като доставя с оръжие Киев и образова украински бойци. По думите му това се прави в опит " боевете да продължат допустимо най-дълго без значение от жертвите и разрушенията и за сломяване и намаляване на Русия ".

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Захарова заплаши НАТО с война Очаква се Путин да направо ново важно съобщение днес МВнР: Българите в Русия най-добре да напуснат страната Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад
Тагове
украйна русия война референдум
Коментари

Още от последните новини