Премиерът Стефан Янев: Време е за политически действия

Премиерът Стефан Янев: Време е за политически действия - E-Burgas.com

„Време е да се премине от политическо говорене към политическо действие. Именно в него ще проличат отговорността и готовността на политическите сили да работят в полза на обществения интерес и в името на България. От тези действия ще проличи и дали не са в ход опити за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на редовното правителствено заседание.

„С известна доза задоволство искам да споделя, че политическите сили, представени в парламента, до голяма степен припознаха призивите за диалог, за ефективност и политическа комуникация, за смислени политически действия и взаимодействия. Те припознаха необходимостта от сформиране на стабилен и ефективен кабинет на базата на цели и приоритети, които са в интерес на българските граждани и могат да бъдат реализирани със сериозно парламентарно мнозинство“, изтъкна премиерът Янев. В този контекст министър-председателят отбеляза, че бяха възприети формулираните послания за необходимост от адекватна политика в различни обществени сфери като образование, борба с корупцията, развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес, за спешни и неотложни мерки за справяне с демографската криза, финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт.

„Прави неприятно впечатление, че в политическото говорене думата „коалиция“ се заменя с други термини с неясно съдържание, като например „обединение“, който е доста широк и не предполага ясни правила на взаимодействие. Разбирам, че понятието „коалиция“ е натоварено с доста негативна конотация през последните години, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, за взимане на решения и за поемане на отговорност от страна на политическите субекти“, акцентира премиерът. Янев  посочи, че очаква в рамките на диалога между партиите, политическите сили да намерят начин и възможност да изградят взаимоотношенията си на базата на публично коалиционно споразумение. То следва да съдържа ясно разписани правила и отговорности по отношение на българските граждани и за реализиране на важните за обществото промени.

„Призивът ми е всички предвиждани политики да са в посока устойчивост, предвидимост и ефективност в съответствие с обществения интерес“, категоричен бе министър-председателят Стефан Янев

Свързани статии
Природозащитници споделят във филм предизвикателството да опазваш Атанасовското езеро Стефан Янев учредява партията си "Български възход" Стефан Янев обяви политическия си проект, учредяват "Български възход" на 5 май Стефан Янев: Дипломацията не дава резултат Янев уволни двама свои заместници Премиерът призова за активно гласуване в неделя Янев назначи нов зам.-министър от Оксфорд Стефан Янев назначи нови зам.-министри в кабинета си Стефан Янев свиква Съвета по сигурността Стефан Янев: Към момента не се налагат въоръжени сили на границата
Тагове
стефан янев премиер
Коментари

Още от последните новини