Съдът не пусна Величко при бременната му жена, имало опасност да избяга в Германия

Съдът не пусна Величко при бременната му жена, имало опасност да избяга в Германия - E-Burgas.com

Полицията все още издирва брата му, който е бил с него и майка му в камиона на 1 февруари

Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетата спрямо обвиняемите Димитринка Кърчева и Величко Николов мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Величко и Димитринка са обвиняеми за това, че на 1 февруари превозили 61 чужденци с товарен автомобил марка „Мерцедес на бул. "Захари Стоянов" в Бургас. 

Делото бе гледано по жалби на двамата обвиняеми. Пред настоящата въззивна инстанция защитникът на обвиняемите пледира спрямо тях да се вземе по-лека мярка за неотклонение, а именно „Домашен арест", контролиран посредством електронно наблюдение.

Димитринка помоли съда спрямо нея да бъде взета мярка за неотклонение „Домашен арест", като посочи, че няма да се укрие. Величко поиска спрямо него да бъде взета мярка за неотклонение „Домашен арест" или „Парична гаранция". Мотивира искането си с това, че жената, с която живее на семейни начала, е бременна в четвъртия месец, както и с желанието си да се лекува.

Престъплението, за което Димитринка и Величко  са привлечени като обвиняеми е наказуемо с „Лишаване от свобода" от една до шест години и Глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, т.е. тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Настоящият въззивен състав намери за правилен и обоснован извода на първоинстанционния съд, че към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства в подкрепа на тезата, че е налице обосновано подозрение майката и синът да са извършили престъплението, за което им е предявено обвинение. И според въззивният съд по делото се съдържат данни, сочещи на опасност от укриване на Димитринка е Величко, ако не бъдат задържани.

В мотивите си съда казва: „В този смисъл са налице доказателствени източници, сочещи, че след като товарният автомобил, с който са били превозвани чужденците е аварирал в Бургас, обвиняемите, както и още едно придружаващо ги лице, са избягали от местопроизшествието с лек автомобил марка „Ауди" и са се укрили. Това е наложило полицейските служители да издирват трите лица, като Величко и Димитринка са били задържани вечерта на 1 февруари, а третото лице, което ги е придружавало, все още не е установено.

В подкрепа на извода за наличие на реална опасност от укриване, според въззивната инстанция са и данните, че обвиняемият Величко и неговият брат са пребивавали в Германия, където са работили в различни автомобилни сервизи, а тяхната майка Димитринка също често е пътувала до там.

Окръжен съд - Бургас напълно се солидаризира с изводите на първостепенния съд за наличието и на реална опасност от извършване на ново престъпление от страна на обвиняемите, в случай че същите са на свобода.

„В случая става дума за обвинение за предварително обмислена и планирана престъпна дейност, свързана с противозаконно подпомагане на 61 чужденци да преминават в страната в нарушение на закона, реализирана в съучастие от обвиняемите. В практиката на ЕСПЧ се приема, че съгласуваният или организиран характер на твърдяните престъпни дейности може да бъде от значение за оценката на специфични рискове за укриване или извършване на престъпление. Тази конкретика на дейността, в чието извършване Димитринка К. и Величко Н.са обвинени, позволява да се приеме, че опасността от реализиране на нова престъпна дейност е със сериозен интензитет и налага по - строг подход в преценката за адекватност на приложимата мярка за неотклонение", категорични са окръжните магистрати.

Бургаският окръжен съд заключи, че що се отнася до заявените от защитата здравословни проблеми на обвиняемия Величко, от представената пред настоящия съд епикриза от 9 февруари, издадена от Отделение по нервни болести при „УМБАЛ - Бургас" АД, е видно, че същият е изписан с подобрение от лечебното заведение, с предписана терапия за дома. От тази епикриза може да се заключи, че моментното здравословно състояние на Величко не е дотолкова влошено, че да е пречка да изтърпява мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

 

Свързани статии
10 души са задържани при операция срещу каналджийство Бивш главсек на МВР: И ДАНС е замесена в каналите с мигранти Бургаският съд наложи най-тежката мярка за двама сръбски каналджии Осем каналджии от региона застават пред Темида Граничари задържаха осем каналджии в Бургаско Северномакедонецът Зоран се разкая за участието си в каналджийство, но съдът реши друго Бивш шеф на разузнаването: Има чадър над каналджиите, държавата не иска да си свърши работата Бойко Рашков: Пресилено е, че има чадър над каналджиите 72 часа кауш за двама каналджии помогнали на 121 нелегални чужденци у нас Потвърдиха най-тежката мярка за трима бургаски каналджии
Тагове
каналджии
Коментари