Потвърдиха най-тежката мярка за трима бургаски каналджии

Потвърдиха най-тежката мярка за трима бургаски каналджии - E-Burgas.com

Бургаският съд потвърди задържането под стража на Светослав Л., Ангел В. и Йордан Б., привлечени като обвиняеми за трафик на мигранти.

Светослав и Йордан са привлечени в качеството на обвиняеми за това че превозвали по пет мароканци в два леки автомобила през Бургас. Третият обвиняем е превозвал 10 марконаци.

Въззивният съд достигна до извод, че по отношение на всеки от тримата обвиняеми може да бъде изградено обосновано предположение да е извършил деянието, за което е привлечен към наказателна отговорност. Наред с това, съгласно дадената му правна квалификация, предявеното спрямо тримата обвиняеми обвинение е за тежко умишлено престъпление, за което е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ от 1 до 6 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв. Окръжен съд – Бургас се солидаризира с извода на първата инстанция, че по отношение и на тримата обвиняеми, наред с обоснованото предположение за авторството е налице и реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление при условията на по-леки мерки за неотклонение. Районен съд – Бургас надлежно е установил и посочил, че и тримата обвиняеми са с обременено съдебно минало, като обвиняемият Светослав Л. е осъществил деянието в изпитателния срок на осъждането му по НОХД № 2271/2022 г. на Софийски районен съд, в сила от 21.02.2022 г. Обвиняемият Ангел В. до настоящия момент е осъждан общо 23 пъти, като на 29.06.2021 г., т.е. по- малко от 9 месеца преди датата на настоящото деяние за последно е изтърпял ефективно наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 3 месеца по НОХД № 106/2021 г. на Районен съд - Елин Пелин. Обвиняемият Йордан Б. до настоящия момент е осъждан 8 - кратно, като последно е бил освободен от затвора на 09.02.2022 г. след изтърпяно ефективно наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 1 година и 3 месеца.

Наред с това, доказателствата по делото разкриват „широкомащабна, добре координирана и в голяма степен конспиративна дейност, при която значителна част от действията по подготовка, координация и обменна информация се е извършвала чрез мобилни средства за комуникация и специализирани приложения“, отчете въззивната инстанция.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Свързани статии
Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа Вицепрезидентът: Правителството прави грешки с настаняването на бежанците, не ни прави чест Все повече украинци напускат България Украинци по Черноморието: Не ни местете от хотелите, няма къде да се върнем Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат Втори етап помощ на хотелиери, настанили бежанци Достатъчни ли са държавните бази за украинските бежанци у нас Шефът на правителствения щаб за бежанците е подал оставка България е сред страните, които искат помощ от ЕС заради бежанците
Тагове
каналджии бежанци трафик хора
Коментари

Още от последните новини