Болниците са в готовност да поемат новата вълна

Болниците са в готовност да поемат новата вълна - E-Burgas.com

Болниците са в пълна готовност да поемат тази нова вълна и въпреки факта, е в новия план беше възприета методика за следене на риска спрямо заетостта на болничните легла, те ще откликнат на това, което се очаква от тях. Това заяви по БНТ Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация.

Болниците са подложени на двоен натиск, подчерта тя, а спирането на плановия прием е нож с две остриета, тъй като се отразява зле на населението. Леглата могат да бъдат увеличавани достатъчно, за да се отговори на нуждите.

"Доста сме обезпокоени, че в последните дни сме свидетели на насилие над медици, за пореден път, този път и в контекста на ковид. Факторът легла - добре, ще го контролираме, но факторът хора е доста по-важен, защото е много по-чувствителен и хора, които от две години и половина са на първа линия, освен под напрежението и умората, да работят и под страх вече е напълно недопустимо"

Трябва да има категорична реакция в защита на правния ред и на пострадалите лекари, трябва да се отправи и ясно послание към обществото.

"Мисля, че вчера имаше хубава реакция от страна на здравеопазването, но очакваме в крайна сметка органите на реда да покажат на обществото, че такъв тип поведение е неприемливо. Когато си говорим за това, че да се ваксинираме е бичен избор, ние трябва да знаем, че това е и отговорност, която поемаме към себе си и обществото и в крайна сметка не можем да се сърдим и да държим отговорни онези, които се грижат за нас в такива условия"

Повод за срещата между болниците и НЗОК вчера е поведението на Касата спрямо болниците, касаещо бюджетите. Бюджетът на НЗОК за тази година все още не е приет и болниците очакват да бъдат договорени новите стойности.

Свързани статии
Болници у нас пред закриване заради липса на лекари По-бърза връзка между Спешна помощ и болниците От август ще се издават електронни направления за хоспитализация Сербезова: Трябва да има мандатност на директорите на болници Сербезова: Болниците да са готови за прием и лечение на пациенти с ковид Антон Тонев, ПП: Бежанците няма да повлияят на джоба на болниците Ще изпаднат ли общинските болници във финансов колапс заради тока? Пламен Таушанов: У нас има свръх хоспитализация, затова е настискът върху здравната система Възстановяват плановия прием в болниците от понеделник Болниците са пълни с ковид пациенти, деца също се разболяват, но карат вируса по-леко
Тагове
болници
Коментари

Още от последните новини