Отделяме до 74% от заплатата за море

Отделяме до 74% от заплатата за море - E-Burgas.com

Летните планове за тази година са най-важни за българите, румънците и латвийците - те заемат първите три места в класацията по разходи, които планират да направят в следващите два-три месеца. Това показва проучване "Международен летен барометър 2021 г" на Ferratum Group, цитирано от БТА.

В изследването да участвали близо 10 хил. домакинства от 12 държави на възраст между 18 и 61 с Анкетираните от България планират да похарчат 74% от месечните си доходи за летни планове и активности това лято, следвани от румънците и латвийците, съответно с 58% и 53%.

Проучването показва, че скандимавците са значителмо по-малко развълнувани от летните си почивки през 2021 г, като Финландия, Швеция и Дания имат далеч по- малък интерес към тази категория разходи.

Средният наличен нетен доход на участващите в проучването домакинства е между 1119 и 4076 евро, средният размер на домакинството сред анкетираните е 2,8 души.

Основната цел на изследването е да даде яснота относно потребителските нагласи и как различните хора управляват финансите си, особено в извънредни обстоятелства.

По-голямата част от запитаните - 62%, не са успели да спестят пари по време на пандемията, докато тези, които са натрупали спестявания, биха задържали средствата си в банкови депозити (11%), в криптовалути (5%), както и в инвестиции на фондовия пазар (5%).

В България обаче се наблюдава по-различна тенденция. Макар и 58% да не са успели да спестят пари, 20% от анкетираните българи планират да инвестират в недвижимо имущество, 10% - в собствен бизнес, а едва 7% от българите планират да държат спестяванията си в банки.

Като цяло трансакциите стават все по-цифровизирани и хората се отказват от разплащанията в брой. През 2021 Г. 58% извършват плащанията си с карта, само 28% използват пари в брой, а 1 9% предпочитат банков превод. Според анкетираните основното перо разходи, което е отпаднало от семейния бюджет заради COV1D-19, са пътуванията в чужбина, като по-голямата част от хората предпочитат собствената си страна.

Що се отнася до онлайн разходите през последните месеци, икономическата ситуация също се подобрява, според данните - хранителните стоки, заели дял от 52% през миналата година, сега са намалели до 30°/о, което означава, че хората са изместили фокуса си от първични потребности към други стоки - купуват и домашни потреби (18%), както и облекло (28%).

В планираните разходи за следващите летни месеци хранителните стоки все още са на първо място (18%), следвани от обзавеЖqане за дома (11%) и пътувания из страната (10%). В България картината не е много по-различна, но се забелязва, че разходите за дрехи и модни аксесоари заемат също важна част от планирания бюджет - цели 24%.

Свързани статии
Динамично лято очаква возолазите от Созопол "За" и "против" безплатното море на учениците Министър Комитова: Инициативата „Три морета“ ще допринесе за икономическото развитие на България Рибари извадиха над 7 тона боклуци от Черно море "Бургас и морето" се завръща на музикалната сцена Учени и експерти обсъдиха в Бургас опазването на Черно море Ще превърне ли община Царево единствения терен за спорт в Синеморец в квартал? Слаб старт на сезона в Слънчев бряг и Несебър, празни ресторарнти и затворени магазини Готов ли е браншът за летния сезон по Южното Черноморие? Без руски туристи по морето това лято
Тагове
почивка море доходи лято
Коментари

Още от последните новини