Oтбелязваме Световния ден за безопасност на труда

Oтбелязваме Световния ден за безопасност на труда - E-Burgas.com

Днес отбелязваме Световния ден за безопасност на труда. Тази година денят е посветен на всички отговорни и смели работници, които се трудят в условията на глобална пандемия с COVID-19.

Международната организация на труда призова правителства, работодатели и служители за максимални усилия за безопасното връщане на работа след края на ограниченията.

Безопасността и здравето на работното място са от решаващо значение за ограничаване на разпространението на COVID-19 и недопускането на нова вълна на зараза, посочва още организацията.

Световният ден за безопасност и здраве при работа - 28 април, се отбелязва тази година под мотото "Да спрем пандемията: безопасността и здравето на работното място могат да спасят човешки живот".

Мотото на деня през 2020 г. първоначално е "Да спрем насилието и тормоза на работното място", но с оглед на настоящата глобална криза е променено.

За първото тримесечие на 2020 година в България са станали общо 586 трудови злополуки, като от тях 14 са завършили със смърт, показват данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината.

За сравнение през първите три месеца на 2019 година трудовите злополуки в предприятията бяха 652, а смъртните случаи - 15.

По данни на Международната организация на труда /МОТ/ всяка година 2,2 милиона работници по света умират заради трудови злополуки и професионални болести. Загубите от това възлизат на 4 процента от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.

Световният ден се отбелязва от 2003 г. съгласно решение на Международната организация на труда (МОТ), с цел да се привлече вниманието на световната общественост към здравословните и безопасни условия на труд, както и да се възпитава култура на превенция в работещите, която е в основата на предотвратяването на трудовите инциденти и заболявания, свързани с работата.

Свързани статии
Бургас се включва в Световния ден на ходенето в неделя Виетнам с интерес за сътрудничество в много области с Бургас Инспекцията на труда засилва проверките по морето За и против икономическо сътрудничество между Бургас и Пловдив в местния парламент Оцветяват сградата на общината в синьо в знак на съпричастност срещу рядка и коварна болест Ударихме дъното по цената на труда в Европа Над 4 хиляди свободни работни места по борсите последните два месеца Еко министерството отбелязва Международния ден на Черно море Бургас търси начини за сътрудничество с Турция след кризата Бюрото по труда намира работа на все повече хора, но на ден се регистрират над 1500
Тагове
безопасност на труда световен ден международен ден условия на труд труд
Коментари

Още от последните новини