Отбелязваме Световния ден за борба с рака

Отбелязваме Световния ден за борба с рака - E-Burgas.com
Снимка investor.bg

На днешния 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака.

Според данни на СЗО през 2020г. България е отчела над 36 000 случаи на новодиагностициран рак, а близо 20 000 не са съумели да се преборят с него. При мъжете простатния и колоректален карцином, дружно с рака на белия дроб са най-често срещаните онкологични патологии, до момента в който при дамите ракът на гърдата е с два пъти по-голяма периодичност от рака на шийката и тялото на матката, последван от рака на белия дроб.

Най-честите признаци на рака са болките, които се появяват в късните стадии на болестта, а навременното наблюдаване от доктор е гаранция за това да бъде диагностициран в точния момент.

Заместник-директорът на Института за проучване на рака „Н. Н. Блохин“ Александър Петровски изясни, че раковите болести се демонстрират по доста разнообразни способи, даже повишението на кръвното налягане може да бъде признак на рак, като да вземем за пример израстък в кората на надбъбречната жлеза. Въпреки това не е допустимо пациентът самичък да откри съществуването на недоброкачествен израстък въз основа на избрани признаци.

Ако човек има подозрения за несъмнено онкологично заболяване, не е належащо незабавно да тича при онколог, първото нещо, което би трябвало да направи, е да се съветва с общопрактикуващ доктор, който ще го насочи към онколог, в случай че е належащо, съобщи Петровски. Според него ракът е болест на възрастните хора, като междинната възраст на заболелите е към 60 години, тъй че колкото по-възрастен е човек, толкоз по-голям е рискът да развие рак.

В множеството страни съществуват скринингови стратегии за най-разпространените типове рак – рак на дебелото черво, рак на шийката на матката, рак на простатата и рак на гърдата – за навременно разкриване на раковите болести. Прегледите се правят по стратегия за медицински прегледи според от възрастта на индивида.

За страдание у нас предварителната защита и лечението на онкологични болести са се трансформирали в сериозен проблем. Той остава неуреден и постоянно коства животът на хиляди българи. Ситуацията се усложнява още повече поради пандемията от ковид, която затруднява здравната система като цяло.

Свързани статии
Президентът: Старостта не бива да е бреме, обществото ни е в дълг на възрастните хора 418 души са загинали в катастрофи у нас от началото на годината Бургас се включва в Световния ден на ходенето в неделя Оцветяват сградата на общината в синьо в знак на съпричастност срещу рядка и коварна болест Еко министерството отбелязва Международния ден на Черно море Oтбелязваме Световния ден за безопасност на труда За Световния ден на книгата - снимай се с книгата, вдъхнала ти оптимизъм Отбелязваме Световния ден на здравето в извънредно положение и карантини
Тагове
световен ден международен ден
Коментари

Още от последните новини