Общи проекти с Турция за 34 млн.евро предвижда нова програма

Общи проекти с Турция за 34 млн.евро предвижда нова програма - E-Burgas.com

Вицепремиерът Гроздан Караджов и Н. Пр. Айлин Секизкьок обсъдиха подобряване на транспортната свързаност по границата

34 415 250 евро се очаква да бъде бюджетът на новата Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция за периода 2021-2027 г. Подготовката ѝ беше обсъдена по време на среща между вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България. По трите оси на програмата ще се финансират проекти за насърчаване на енергийната ефективност и прехода към кръгова икономика, както и такива, които имат принос за цялостното развитие на териториите според нуждите на местните общности. Общо 86 са получените предложения – 25 от турска страна и 61 от българска. Очаква се програмата да бъде окончателно одобрена до края на март.

Вицепремиерът Караджов подчерта, че насърчаването на териториалното сътрудничество е приоритет, тъй като е инструмент за постигане на икономическо, социално и културно сближаване и подобряване живота на хората в пограничните райони на двете страни. От своя страна Н. Пр. Айлин Секизкьок изказа задоволство от съвместната работа по трансграничните програми до момента и подчерта, че се надява добрите резултати по тези проекти да продължат и в следващия програмен период.

На срещата между вицепремиера Гроздан Караджов и Н. Пр. Айлин Секизкьок бяха обсъдени и въпросите за подобряване на транспортната свързаност между двете държави, функционирането на тол системата и използването ѝ от турските превозвачи, преминаващи през българска територия, както и възможностите за участие на турски фирми в обществени поръчки за изграждането на големите инфраструктурни обекти в България.

Свързани статии
Затварят всички пунктове на българо-турската граница през нощта Община Бургас с най-много одобрени социални проекти Ръст на резервациите в Турция заради новите правила на границата 10 общини от Бургаска област получават пари за инфраструктурни проекти Шест институции от Бургас ще реализират проекти към Министерството на културата Близо 200 общини получават пари за пътища и водопроводи Хванаха българин в Турция, превозвал нелегални мигранти Общински проекти и ремонти на пътища чакат 3 млрд. лева от държавата Петков се срещна с Ердоган, обсъдиха и трафика по КПП-тата Турция блокира Черно море за Русия
Тагове
проекти турция сътрудничество
Коментари

Още от последните новини