418 души са загинали в катастрофи у нас от началото на годината

418 души са загинали в катастрофи у нас от началото на годината - E-Burgas.com

На 21 ноември 2021 година България отново се присъединява към събитията, които са в подкрепа на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, както и на техните роднини и близки. Със своя резолюция от 2005 г. Генералната асамблея на Организацията на обединените нации отрежда всяка трета неделя от месец ноември е да бъде отбелязвана като “Ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия”.

В световен мащаб акцентът продължава да е поставен върху паметта за фаталните събития, но и към силата на помощта и съпричастността, изразени с действия и вяра. Тази година мотото на организаторите е „Помним! Подкрепяме! Действаме!“

Министерството на вътрешните работи приканва гражданите да подкрепят Деня за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия при спазване на въведените мерки за ограничаване разпространението на COVID.

Обръщение на министъра на вътрешните работи – Бойко Рашков по повод отбелязане Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия :

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, след като от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации на 26 октомври 2005 г. с резолюция е взето това решение.

На 21 ноември тази година светът отново ще си припомни за огромния брой пътнотранспортни произшествия, които взимат хиляди човешки животи и оставят в пъти повече пострадали с трайни увреждания. С различни светски и религиозни събития хората ще изразят своята съпричастност към болката от загубата на деца, родители и приятели и към страданията на онези, които са лекували или още лекуват травмите си.

Ние сме част от тази действителност и не спираме да търсим начини за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти. Последиците от всяко едно тежко пътнотранспортно произшествие не може да са измерими и заменими, когато засягат човешкия живот. В световен мащаб човечеството търпи загуби, които не може да бъдат поправени, но усилията на семействата на пострадалите при пътните злополуки, държавните и местни органи, гражданските формирования, неправителствените и бизнес организации са постоянни и бележат съществено развитие в областта на прилагането на мерки за ограничаване на този вид травматизъм. Поставят се и по-сериозни и амбициозни цели – за намаляване и дори достигане до нула на жертвите от пътни инциденти. Република България активно участва в международните програми и събития и според реалностите се включва със свои предложения, активности и реализации, подпомагащи глобалните такива.

Обръщам се към Вас с призив да се присъедините към Световния ден и да подкрепите хората, които имат нужда от помощ вследствие на претърпяна травма от пътнотранспортно произшествие. Нека на 21 ноември отдадем своята почит към жертвите от катастрофи и се обединим в усилията си за съхраняване на човешкия живот. Нека хората, които ежедневно се движат по улиците и по пътищата, да се чувстват сигурни и да се връщат в края на деня живи и здрави при семействата си. Нека помним, че само за една година (2020 г.) по пътищата на страната при 5710 тежки катастрофи са загинали 463 и са ранени 7121 човека, а за десетте месеца на тази година при 5046 тежки пътни инцидента загиналите са 418, а ранените – 6347.

Свързани статии
18 тежки катастрофи след падането на снега в страната Масово чувство за безнаказаност по пътищата у нас Ръст на жертвите при катастрофи у нас Отбелязваме Световния ден за борба с рака 556 са жертвите на войната по пътищата у нас през 2021 Бургас се включва в Световния ден на ходенето в неделя Засилен трафик към морето, осем катастрофи на "Тракия" тази сутрин Оцветяват сградата на общината в синьо в знак на съпричастност срещу рядка и коварна болест 16 септември - без жертви на пътя 16 жертви във войната по пътищата за седмица
Тагове
световен ден катастрофи
Коментари

Още от последните новини