Инспекцията на труда засилва проверките по морето

Инспекцията на труда засилва проверките по морето  - E-Burgas.com

От началото на август дирекциите на "Инспекция по труда" в Бургас, Варна и Добрич засилват контрола в сезонните обекти, за да се гарантира в спазването на трудовото законодателство през летния сезон, съобщават от ведомството.

Инспекторите следят за нарушения като недеклариран труд, неспазване на работното време и заплащането на труда, както и дали непълнолетни лица или граждани на трети страни работят законосъобразно.

Проверява се и осигуряването на здравна безопасност при работа, включително дали са въведени противоепидемични мерки за превенция на разпространението на COVID-19.

Само за седмица в рамките на кампанията са извършени 241 проверки с 4200 заети в проверените обекти. 22 са случаите на работа без трудов договор, а едно непълнолетно лице е работило без необходимото разрешение. Двама граждани на трети държави са установени да работят без право на достъп до пазара на труда у нас. Съставени са 46 акта за установяване на административно нарушение.

Ресторантьорството и хотелиерството са сред дейностите, в които Инспекцията по труда осъщестява целогодишно засилен контрол, тъй като са сред най-рисковите браншове по отношение на използване на недеклариран труд.

С цел упражняване на по-ефективен контрол, Инспекцията по труда апелира сигнали да се подават, докато лицата все още полагат труд.

Свързани статии
100 лв. за преглед по курортите, 700 лв. да ти извадят рибена кост от гърлото Недостиг на персонал и по-високи заплати в курортите в навечерието на сезона Агенцията по храните започна проверки по магазините Близо 130 акта при поредната серия проверки по горите Над 4000 проверки в горите за 4 дни Хиляди проверки и стотици актове на Агенцията по горите само за два дни Над 3500 проверки са извършили горските служители в страната Корнелия Нинова възложи проверки на всички бензиностанции и търговци на горива Засилени проверки за спазване на правилата по пътищата Масови проверки в Бургас за реалността на сертификатите
Тагове
проверки инспекция по труда курорти
Коментари

Още от последните новини