Оцветяват сградата на общината в синьо в знак на съпричастност срещу рядка и коварна болест

Оцветяват сградата на общината в синьо в знак на съпричастност срещу рядка и коварна болест - E-Burgas.com

Бургас се включва в отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония – 5 май. Кампанията се провежда под мотото „Дари дъх!“. По този повод сградата на Община Бургас ще бъде осветена в синьо в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и коварна болест „на сините устни”. Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм. У нас от пулмонална хипертония са засегнати близо 500 души.

 „С пулмоналната хипертония всекидневна битка водят 130 пациенти с рядка форма на болестта, а общо 500 българи страдат от различни видове на заболяването. Пациентите с пулмонална хипертония са зависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За съжаление, в условията на пандемия, нашите пациентите могат да останат без кислородни апарати, защото е налице тенденция за презапасяване с тези важни медицински изделия“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В кампанията през 2021 г. ще се включат над 80 пациентски организации от цял свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Кампанията „Дари дъх“ ще се провежда през целия месец май. Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от инициативата за девети път.

Свързани статии
Съобщение на Община Бургас ОБЩИНА БУРГАС З А П О В Е Д № 1569/23.05.2023 г. Отбелязваме Световния ден за борба с рака 418 души са загинали в катастрофи у нас от началото на годината Бургас се включва в Световния ден на ходенето в неделя Съобщение от Община Бургас Съобщение от община Бургас Бургас сред градовете с общи зелени решения Общината търси лого за нова инициатива, дава 240 лв. Съобщение от Община Бургас
Тагове
инициатива община бургас световен ден
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Оцветяват сградата на общината в синьо в знак на съпричастност срещу рядка и коварна болест - E-Burgas.com

Регата 24 Май