Оцветяват сградата на общината в синьо в знак на съпричастност срещу рядка и коварна болест

Оцветяват сградата на общината в синьо в знак на съпричастност срещу рядка и коварна болест - E-Burgas.com

Бургас се включва в отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония – 5 май. Кампанията се провежда под мотото „Дари дъх!“. По този повод сградата на Община Бургас ще бъде осветена в синьо в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и коварна болест „на сините устни”. Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм. У нас от пулмонална хипертония са засегнати близо 500 души.

 „С пулмоналната хипертония всекидневна битка водят 130 пациенти с рядка форма на болестта, а общо 500 българи страдат от различни видове на заболяването. Пациентите с пулмонална хипертония са зависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За съжаление, в условията на пандемия, нашите пациентите могат да останат без кислородни апарати, защото е налице тенденция за презапасяване с тези важни медицински изделия“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В кампанията през 2021 г. ще се включат над 80 пациентски организации от цял свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Кампанията „Дари дъх“ ще се провежда през целия месец май. Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от инициативата за девети път.

Свързани статии
Бургас сред градовете с общи зелени решения Общината търси лого за нова инициатива, дава 240 лв. Съобщение от Община Бургас Съобщение от Община Бургас Учениците от Равда с инициатива за Апостола Айтоски ученици правят дарения на местните медици Предстои обществено обсъждане на Плана за интегрирано развитие на община Бургас 2021 - 2027 Зам.-министър и програмен експерт ще вдъхновяват млади бургазлии онлайн Община Бургас е сред финалистите в Transformative Cities за енергийна ефективност Бургас и Братислава с общи инициативи в образованието и туризма
Тагове
инициатива община бургас световен ден
Коментари

Още от последните новини