Новият външен министър призова за въздържаност към Русия

Новият външен министър призова за въздържаност към Русия - E-Burgas.com

Служебният министър на външните работи призова за въздържаност и без гръмки изказвания за Русия.

Една по-голяма въздържаност няма да навреди, а дипломацията да се върне към корените си, без големи и гръмки изказвания. Затова призова служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция пред журналисти в отговор на въпрос за отзоваването на български дипломати от Москва, пише БГНЕС.

8 посланика са съгласувани с МВнР и администрацията на президента. Посолствата без български посланици са пет: в Китай, в Канада, във Швеция, в ОАЕ и в Саудитска Арабия, като ще се работи за тяхното попълване.

Ние в състава, с който разполагаме в двете дипломатически представителства в Русия, може да организираме изборите там, увери Милков. Проблемът би бил решаването на въпросите, свързани с консулството за отзоваване на български граждани. Ние имаме план за действие, който може да усили съставите, за да може да покрият нуждите в един краткосрочен период от време, обясни Милков.

Във връзка с Република Северна Македония и отношенията и с България, Милков отбеляза, че за РСМ предстои писмен документ, който да дефинира целите и задачите за това, което предстои да се работи. Надявам се, че в РСМ да протече процес по консолидация, защото за съжаление, докато ние така или иначе разполагаме с национален консенсус, при тях той не се вижда много ясно. В РСМ има една партия, която е отворена за диалог и друга, която е против. Ще бъдем улеснени, ако имаме за партньор държавата РСМ, а не отделните партии, надява се Милков.

Малко преди това служебният външен министър представи екипа си, с когото ще работи. Негови заместник-министри ще бъдат Велислава Петрова и Костадин Коджабашев.

Освен, че служебното правителство няма 100 дни, няма и 10 дни, каза той в началото на представянето на екипа си.

Основните приоритети пред Милков като служебен външен министър ще са: провеждането на предсрочните парламентарни избори, активно присъствие на България в ЕС и НАТО и участие на страната ни в колективните усилия за справяне с настоящите кризи, присъединяване на България към Еврозоната и Шенген, присъединяване на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество, развитие и подготовка (ОИСР), европейска интеграция на страните от Западните Балкани, отстояване и надграждане на постигнатото в последните месеци по отношение Република Северна Македония.

Изборите в чужбина ще струват малко над 7 млн. лв.

Той похвали предишното управление на Кирил Петков, че не е абдикирало от функциите си за Република Северна Македония. "Правителството можеше да се откаже, нямаше кой да ги подкрепи и можеше да се откажат от френското предложение, да го внесе някои друг, но те не се отказаха, а ние трябва да продължим неговата реализация", подчерта Милков.

Той посочи, че Босна и Херцеговина е потенциално рисков проблем и стои на дневен ред пред МВнР.

Служебното правителство има около 90 дни и в рамките на тези дни би трябвало да организира 14-седмични брифинги, посочи Милков и обеща всеки четвъртък да информира медиите какво прави МВнР.

"В стремежа ни да даваме приоритет на професионалното начало на това да работи и да говори с вас институцията, ние не възнамеряваме да прикачим към заместник-министърът дирекции, чиято работа те да контролират", обясни външният министър. Зам.-министрите ще отговарят само за приоритети, като например темата за Република Северна Македония. Милков ще говори само за положителни неща и са всичко хубаво, свършено от МВнР.

Зам.-министър Велислава Петрова обясни, че организацията на работа в МВнР ще е по теми и тя ще се занимава с продължаване на работата по темата РСМ, бъдещото членство на България в Шенген и предстоящите етапи на присъединяването на страната ни в ОИСР. Основната свързваща теза е, че изискват високо ниво на приемственост между правителства и между различните ръководства на ведомството, уточни тя.

Петрова ще се занимава още с многостранна дипломация.

Зам.-министър Костадин Коджабашев заяви, че основна сфера на неговата дейност ще е говорител на МВнР. Той ще покрива и терена на двустранните отношения на България с Югоизточна Европа, както и европейските държави.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване 6 милиона семейства са без ток в Украйна Захарова заплаши НАТО с война Очаква се Путин да направо ново важно съобщение днес МВнР: Българите в Русия най-добре да напуснат страната Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
Русия
Коментари

Още от последните новини