Най-после осигуряват безплатни COVID-тестове

Най-после осигуряват безплатни COVID-тестове - E-Burgas.com

До края на деня Българският лекарски съюз ще подпише анекса със Здравната каса, което ще рече, че от идната седмица личните лекари ще започнат да издават електронните направления на пациентите с поне 2 симптома за коронавирус от общо 11-12. Председателят на съюза д-р Иван Маджаров обяви, че тестовете ще се правят в посочени от здравния министър лаборатории, които имат договори с НЗОК. Това стана ясно на пресконференция на съсловната организация.

Зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов обясни, че даването на направление за PCR тест ще става по телефона без посещение в кабинета на джипито. За целта личният лекар ще дава четирицифрен код на хората и те ще могат да отидат директно в лаборатория, за да им бъде направен тест. Брънзалов добави, че симптомите наистина са субективни, но се надява хората да не злоупотребяват и да бъдат отговорни, когато поискат направление за PCR тест.

БЛС се пребори със Здравната каса и за отпадането на лимитите за издаване на направления за антигенни и PCR-тестове. В последния вариант на анекс с Касата такива няма, пише "Дарик".

Д-р Маджаров пък обяви още, че лекарите са се противопоставили и на желанието на Здравната каса да намали финансирането на цената на PCR-а от 60 на 25 лв. Стана ясно още, че БЛС критикува поведението на НЗОК по време на преговорите за анекса на Националния рамков договор. Отправена бе и закана за искане на оставки на членове на Касата.

"Преговорите с Националната здравноосигурителна каса са неравнопоставени и има едно високомерие от тяхна страна", категоричен беше главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов. По думите му въпросът с направленията, които издават джипитата, се е забавил твърде много в момент на епидемия. „БЛС е недоволен от процеса на водене на преговори, а не от резултата”, подчерта той.

От БЛС се противопоставиха и на уволнението на медиците от пловдивската болница, в която починаха зарязаните на стълбите пациенти. Председателят на БЛС коментира, че не приема за правилно уволнението на санитарка и водач на линейка в Пловдив, които според него работят без право да отказват и добави, че ако се действа по този начин, скоро няма да има кой да кара линейките.

Свързани статии
Без тестове за ковид в училищата Затруден е достъпът до безплатни PCR тестове след края на извънредната обстановка Ученици в 60 общини са в клас без тестване Купуват още над 7 млн. бързи теста за училищата Тестването на учениците ще продължи и след ваканцията Над 1,5 млн теста са разпределени в училищата Деца от 1 до 4 клас в 13 области се връщат в клас, Бургас остана без тестове Синдикат: 87% от учителите не са готови да правят тестове на децата МОН получи 180 хиляди щадящи теста от здравното министерство Учениците до 4 клас ще учат само присъствено, ако се тестват
Тагове
covid 19 заразени тестове
Коментари

Още от последните новини