Ученици в 60 общини са в клас без тестване

Ученици в 60 общини са в клас без тестване - E-Burgas.com

В 60 общини от 13 области учениците учат присъствено, без да се тестват за COVID-19 заради ниска обща заболяемост -  под 250 на 100 000 души. Това са 73 660 деца и младежи, показват данните от 7 март т.г. Най-много са те в областите Благоевград - близо 32 000, Кърджали - почти 13 500, и Пазарджик - над 10 000. През миналата седмица без изследване поради тази причина влязоха в училище едва 14 000 ученици.

Други над 85 700 деца притежават „зелен сертификат“ и също се обучават присъствено без тестване. Тези ученици представят удостоверение за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест. Заедно с учениците от общини с ниска заболяемост, почти 160 000 деца посещават присъствени занятия, без да минават през скрининг.

Продължава да се увеличава броят на учениците, които провеждат занятия в класните стаи. От 7 март т.г. в училище са близо 625 000 ученици, което представлява 90% от общия дял на децата и младежите в училищата. Останалите учат от вкъщи поради здравословни причини или поради нежеланието на родителите им да бъдат проверявани за вируса веднъж в седмицата чрез проба от слюнка.

Изследването в училище беше въведено от здравните власти като условие за присъствено обучение. Решението дали и кога то ще отпадне отново зависи от тях и е съобразено с параметрите, заложени в Националния план за справяне с пандемията.

Общо 670 са позитивните тестове в училищната мрежа през тази седмица. 570 ученици са с положителен резултат за COVID-19. В начален етап заразените са общо 213. В прогимназията те са 218, а при учениците от гимназиален етап – 139. При предишното тестване установените проби при децата и младежите бяха общо 401. 

И този понеделник има спад в позитивните тестове при педагогическите специалисти. Общо 51 учители са дали положителен резултат. През миналата седмица регистрираните случаи при тях бяха 61.

Не се наблюдава съществена разлика при броя на заразените непедагогически специалисти. Отчетените при тях положителни проби са общо 49 при 43 седем дни по-рано.

Свързани статии
Прегледаха близо 2800 бургаски ученици за гръбначни изкривявания и затлъстяване Започва кандидатстването в училищата след 7 клас Над 17 хил. ученици и учители отиват на безплатно море МОН с важни разяснения преди националните изпити по български език и математика Бургаски ученици са вицешампиони на националните параолимпийски игри Български ученици от Братислава са на гости в Бургас, посещават забележителности Затварят за ремонт улицата зад хотел "България" Гроздан Караджов: Всички опасни участъци с концентрация на ПТП ще бъдат ремонтирани Кметът награди над 300 ученици, които помагаха на европейското по ушу Организират безплатни консултации за ученици след 12 клас
Тагове
ученици тестове мон
Коментари

Още от последните новини