Затруден е достъпът до безплатни PCR тестове след края на извънредната обстановка

Затруден е достъпът до безплатни PCR тестове след края на извънредната обстановка - E-Burgas.com
Снимка БНТ

Достъпът до безллатни изледвания за откриване на COVID-19 е затруднен. За това сигнализират лекари и пациентски организации, показа БНТ. След края на извъредната епиодемчина обсътановка COVID зоните не работят, а здравната каса не покрива бързите тестове. А направления за PCR изледвване се отпускат след преглед при специалист.

С края на извънредната обстановка се върна правилото личните лекари да не могат да издават направления за PCR тестове за COVID-19. Изследването е високоспециализирано и може да бъде назначено от специалист. А за да стигне до такъв, пациентът трябва да вземе направление от личния си лекар.

"За съжаление при преговорите с НЗОК не беше срещнато разбиране, за това,че ще се затрудни изключително диагностиката на тези пациенти и ще постави в риск останалите, които са дошли по друг повод в кабинетите", обясни д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС, общопрактикуващ лекар.

"На практика много хора ще се откажат да се тестват. За нещастие това може да доведе до поредна вълна., която може да ни излезе скъпа и прескъпа. Знаем какви са икономическите загуби при всеки ковид", добави д-р Станимир Хасърджиев- председател на Националната пациентска организация.

В тази лаборатория в предишните месеци уловили пациенти, които злоупотребяват с направленията и вместо за диагностика, ги използвали за да получат безплатно зелен сертификат.

"Пациентът си пуска направление по Здравна каса и след това го ползва за пътуване в чужбина или за да отиде на работа, когато това се изискваше. Дори имаме пациенти, които са викали полиция на място при нас за това, че не може да им се генерира зелен сертификат при нас от направление по НЗОК", обясни д-р Благовеста Пенчева - медицински директор на лаборатория.

За първите три месеца на годината здравната каса е платила близо 290 000 PCR изследвания за COVID-19. Почти всички са били назначени от общопрактикуващи лекари. От началоТО на парил в тази лаборатория отчитат PCR тестовете за ковид са намалели наполовина.

"А тези с направление, които са са намалели още повече. Така от началото на месеца имаме около 150 теста", казва д-р Благовеста Пенчева.

Личните лекари могат да направят бърз тест за сметка на пациента, но не могат да обявят резутлатата в националната информационна система.

"Ако ви направи екип на Бърза помощ, той може да ви обяви в системата като пациент с ковид, но ако го направи личният лекар и направи в кабинета такъв антигенен тест - няма как да го обяви в системата", каза д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС, общопрактикуващ лекар.

Медиците поискали от Здравната каса да покрива бързите тестове.

"Но и това не ни беше разрешено. Като не може да назначаваме PCR, да можем да правим антигенни тестове", добяви д-р Николова.

"Жалко е, че българските институции продължават да не разбират какво означава универсално, достъпно здравеопазване. Ние сме нацията, която изпада в бедност в най-голяма степен заради заболяване", каза д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация.

От НЗОК отказаха среща с екипа ни. Не отговориха и писмено на всичките ни въпроси. А заради намаленото търсене на места цената на PCR теста за COVID-19 е по-ниска.

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Протест срещу изграждането на соларен парк Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Служители на АПИ излизат на протест Служителите на МВнР започват стачка Протестират срещу хартиената бюлетина в Бургас Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази
Тагове
тест pcr тестове
Коментари

Още от последните новини