Учениците до 4 клас ще учат само присъствено, ако се тестват

Учениците до 4 клас ще учат само присъствено, ако се тестват - E-Burgas.com

При наличие на тестове учениците от 1-и до 4-и клас за които са изпълнени всички условия за безопасна среда в училище, няма да се включват в ротация в общините със заболеваемост от 250 до 500 на 100 хил. души, а ще продължат да учат присъствено. Това е записано в нова заповед на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, припомня OFFnews.bg.

Според заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров от 3 ноември училищните власти в общините със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. за две седмици трябва да решават дали с тестове да осигурят изцяло присъствено обучение или да не тестват, но 50% от учениците да учат онлайн.

От МОН съобщиха вчера, че най-късно до 12.00 часа на 8 ноември родителите на учениците от първи до четвърти клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или от преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци - родители, медиатори, представители на БЧК и на други специалисти, които разполагат със зелен сертификат.

Изключение ще се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те ще попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

Свързани статии
Наградиха бургаските ученици, чиито проект бе отличен от БАН (Снимки) Затварят временно кръстовището на "Шейново" и "Македония" Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Бургаски ученици представиха пиеса на китайски език Започва обновяването на ул. "Шейново" Ремонтират две улици в центъра на Бургас, променят движението от понеделник "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Временни промени в движението ще има и в "Меден рудник" В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии
Тагове
ученици тестове мон
Коментари

Още от последните новини