Учениците до 4 клас ще учат само присъствено, ако се тестват

Учениците до 4 клас ще учат само присъствено, ако се тестват - E-Burgas.com

При наличие на тестове учениците от 1-и до 4-и клас за които са изпълнени всички условия за безопасна среда в училище, няма да се включват в ротация в общините със заболеваемост от 250 до 500 на 100 хил. души, а ще продължат да учат присъствено. Това е записано в нова заповед на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, припомня OFFnews.bg.

Според заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров от 3 ноември училищните власти в общините със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. за две седмици трябва да решават дали с тестове да осигурят изцяло присъствено обучение или да не тестват, но 50% от учениците да учат онлайн.

От МОН съобщиха вчера, че най-късно до 12.00 часа на 8 ноември родителите на учениците от първи до четвърти клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или от преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци - родители, медиатори, представители на БЧК и на други специалисти, които разполагат със зелен сертификат.

Изключение ще се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те ще попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

Свързани статии
Денков: Не обсъждаме удължаване на учебната година МОН: Делът на учениците в клас остава висок Продължава да расте броят на заразените ученици в областта Купуват още над 7 млн. бързи теста за училищата 50 ученици са заразени с ковид в Бургаско за денонощие Свикват заседание за големите инфраструктурни обекти и ремонти на пътищата Учениците се връщат в клас от днес, осигурени са тестове до 17 януари Община Несебър ще ремонтира старо училище МОН: Срочните оценки на учениците да се оформят присъствено Тестването на учениците ще продължи и след ваканцията
Тагове
ученици тестове мон
Коментари

Още от последните новини