Тестването на учениците ще продължи и след ваканцията

Тестването на учениците ще продължи и след ваканцията - E-Burgas.com

Просветното министерство е първото, което въвежда зелен сертификат за своите служители. Министър Денков е издал заповед това да стане от 24 януари. Служителите без зелен сертификат ще работят дистанционно или ще трябва да излязат в отпуск.

Колкото до тестовете за учениците, договорените количества с Министерството на здравеопазването са достатъчни поне до средата на януари, увери днес Николай Денков.

Тестването на учениците ще продължи и след коледната ваканция, каза днес министър Николай Денков. Ако заболеваемостта в дадената община падне под 250 на 100 000 души, тестване на децата няма да се прави.

"Тестовете са осигурени за първата седмица на януари и има договорени тестове поне за още две седмици. Продължават да пристигат, така че за момента не очакваме проблеми. Проведохме разговори с министъра на здравеопазването и с екипа около нея, обсъждаме следващият етап как ще бъде, засега големи промени не се очакват, но разбира се има страшно много детайли, които да се уточнят", заяви Николай Денков, министър на образованието и науката.

С поръчката на тестовете продължава да се занимава здравното, а не просветното министерство, както твърдеше бившият министър Кацаров.

"Имахме няколко срещи с МОН, те ще бъдат включени в поръчката, разбира се, и ще бъде съобразено и тяхното искане за това какви видове тестове желаят, към момента има тестове, но разбира се се подготвя и ново закупуване, за да може да не се изпада в ситуации, в които да няма тестова, а да трябва учениците да са на училище", заяви Асена Сербезова, министър на здравеопазването.

Просветното министерство става първото министерство, което ще въведе зелен сертификат за служителите си, дори преди Министерския съвет. Това ще стане от 24 януари 2022-ра. Документът за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен тест за Ковид, ще важи за всички сгради на министерството. Бързият антигенен тест ще е валиден до 48 часа, а PCR- тестът до 72 часа. Лаборатория на територията на министерството няма да има.

"Ние действително трябва да осигурим безопасна среда за всички, погледнете какво става в другите държави - Великобритания, Холандия, Дания, всички са под напрежение и ние подучени от опита, който за съжаление имаме, трябва да действаме превантивно, т.е. трябва да подготвим системата преди да дойде вълната", заяви Николай Денков, министър на образованието и науката.

Според министър Денков вълната на "омикрон" ще дойде или в средата на януари или във втората половина на януари. И още - зелен сертификат няма да е нужен на деца и граждани, които идват до приемната на министерството. Служителите без "зелен сертификат" ще работят дистанционно или ще излязат в принудителен отпуск.

Свързани статии
Наградиха бургаските ученици, чиито проект бе отличен от БАН (Снимки) Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Бургаски ученици представиха пиеса на китайски език "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии Агресия в училище: Ученички се биха в присъствието на учител Последен присъствен в бургаските училища, въведен е строг контрол на входа 60 отличници от ПМГ получиха награди от общината Студенти и ученици от Бургас участваха в Световната седмица на предприемачеството Учници от несебърско село дискутираха върху агресията с представители на МВР
Тагове
тестове ученици
Коментари

Още от последните новини