Над 3 300 заведения у нас са фалирали за 1 година

Над 3 300 заведения у нас са фалирали за 1 година - E-Burgas.com
Архив БНР

Собственици на заведения в малки градове сигнализират, че са изправени пред дилемата да затворят или да продължат да работят със зелен сертификат на заryба, показа репортаж на bTV.

През 2020 г, на старта на COV1D пандемията, в България е имало близо 21 500 барове, ресторанти и дискотеки. Тази година броят им е 18 183. Така, за изминалата една година заведенията в България са намалели с малко над 3300.

В едно от заведенията на главната улица в Перник никой не влиза, споделя сервитьорът Лозан Кирилов. Уточнява, че не пускат клиенти без зелен сертификат По думите му сутрин отваря заведението, подрежда масите и работата му приключва с това.

Липсата на работа и липсата на кпиенти са принудили вече ресторант в Казанлък да затвори. Собственикът посочва, че сиryрно ще му се наложи да продаде собствеността си, за да погаси част от кредите си.

Заради нежеланието на хората да посещават заведения, където се изисква сертификат, въпросните барове и кафенета, след като си направят сметката за ниския оборот и постоянните разходи, установяват, че за тях е по-добре държавата да ги затвори, вместо да ги остави да работят със сертификат.

Когато бяхме затворени и не работехме, бяхме по-добре, защото получавахме помощ от държавата по различните мерки", коментира Лозан от Перник.
Сега заведенията са отворени и трябва да разчитат не на държавата, а на клиентите, които ги няма.

Свързани статии
Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина Бургаският бизнес готви обединение срещу кризатаБАБХ изненада заведения за хранене с над 1500 проверкиПродължават проверките за работещи заведенияПолицията хвана 37 посетители на нощно заведение във ВарнаАнгел Кунчев: Ще глобяваме ресторанти, ако отварят на 1 февруариПоетапно разхлабване на мерките, разговорите с ресторантьорите продължават Пълни ресторанти в хотелите с фалшиви резервации на гости Емил Коларов: На Нова година ще се празнува навсякъде и безконтролноЗаведения на война с мерките срещу ковид: Не допускат проверяващи вътре
Тагове
заведения фалити
Коментари

Още от последните новини