Над 3 300 заведения у нас са фалирали за 1 година

Над 3 300 заведения у нас са фалирали за 1 година - E-Burgas.com
Архив БНР

Собственици на заведения в малки градове сигнализират, че са изправени пред дилемата да затворят или да продължат да работят със зелен сертификат на заryба, показа репортаж на bTV.

През 2020 г, на старта на COV1D пандемията, в България е имало близо 21 500 барове, ресторанти и дискотеки. Тази година броят им е 18 183. Така, за изминалата една година заведенията в България са намалели с малко над 3300.

В едно от заведенията на главната улица в Перник никой не влиза, споделя сервитьорът Лозан Кирилов. Уточнява, че не пускат клиенти без зелен сертификат По думите му сутрин отваря заведението, подрежда масите и работата му приключва с това.

Липсата на работа и липсата на кпиенти са принудили вече ресторант в Казанлък да затвори. Собственикът посочва, че сиryрно ще му се наложи да продаде собствеността си, за да погаси част от кредите си.

Заради нежеланието на хората да посещават заведения, където се изисква сертификат, въпросните барове и кафенета, след като си направят сметката за ниския оборот и постоянните разходи, установяват, че за тях е по-добре държавата да ги затвори, вместо да ги остави да работят със сертификат.

Когато бяхме затворени и не работехме, бяхме по-добре, защото получавахме помощ от държавата по различните мерки", коментира Лозан от Перник.
Сега заведенията са отворени и трябва да разчитат не на държавата, а на клиентите, които ги няма.

Свързани статии
Заведения на протест в Приморско, мантинела пречи на достъпа до плажа 25% от заведенията загубили битката с пандемията Очакват се фалити на малки бензиностанции у нас Нови мерки влизат в сила в Бургас: Затварят дискотеките, заведенията - до 22 ч Сдружението на заведенията: 80% от служителите ни са ваксинирани Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина Бургаският бизнес готви обединение срещу кризата БАБХ изненада заведения за хранене с над 1500 проверки Продължават проверките за работещи заведения Полицията хвана 37 посетители на нощно заведение във Варна
Тагове
заведения фалити
Коментари

Още от последните новини