Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина

Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина   - E-Burgas.com

Въпреки многото новозаразени с коронавирус, летният сезон в страната продължава, а хотелите могат да работят на пълен капацитет. Това обаче не се отнася за ресторантите и спа зоните към тях, които според новите мерки трябва да се намалят наполовина, обяснихе пред "Монитор" експерти от туристическия бранш.

Единственият вариант заведенията към местата за настаняване и релакс зоните да продължат да работят на пълен оборот е, ако собственикът им заяви в местната РЗИ, че ще работи само с ваксинирани.

Според издадената от здравния министър Стойчо Кацаров заповед в четвъртък един обект може да продължи да работи на пълен капацитет, ако 100% от персонала му е ваксиниран, преболедувал COVID-19 или е тестван с PCR до 72 часа преди влизане в обекта. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Заповедта на здравния министър се отнася за конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия, спортни състезания с публика, посещения на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, както и посещенията в заведенията за хранене и развлечения. Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

В същата заповед се посочва още, че ръководителите на всички администрации трябва да организират работния процес в съответната организация от утре, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7,30 и 10 часа. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно. По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол.

В заповедта се посочва още, че всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите. Затова и от ГИТ отново влизат на проверки в офисите, за да следят за носене на маски, график на работа и спазване на противоепидемичните мерки.

Новата заповед на Кацаров пък предизвика остри реакции в парламента. От ИТН призоваха да бъдат отменени всякакви дискриминационни ограничения, които делят хората на ваксинирани и неваксинирани. За компенсации на засегнатите заговори пък председателят на БСП Корнелия Нинова.

Министър Кацаров пък уточни на брифинг, че няма ограничения и максимално отлагат затягането на мерките. "Имаме план и го спазваме. " каза той, но уточни, че най-важното е да бъде опазено здравето на хората.

По думите му, заведенията могат да работят при досегашните условия, но при промяна на епидемичната ситуация, ще има и нови ограничения. Здравният министър разясни, че  водещото при мерките е не да се налагат по браншове, а според епидемични риск.

От бранша също коментираха ситуацията. Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) подкрепи позицията на  Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) за задължителната обвързаност между здравните и икономическите мерки, съобщиха от Сдружението на заведенията.

"Ние отдавна настояваме да се създадат ясен пакет от икономически мерки , които да бъдат предприети в подкрепа на бизнеса според различните рестрикции, наложени в следствие развитието на COVID-19. И тук говорим не само за затваряне, но и за всякакъв вид ограничения.", гласи съобщението.

От там изискват при въвеждане на рестрикции на стопанската дейност в туристическия бизнес, да се създаде т.нар. светофарна уредба от икономически мерки, която да бъде обвързана с тази, индикиращa ръста на заболеваемостта и съответно налаганите ограничителни мерки. "За да бъде пределно ясно при какви рестрикции, какви компенсации получават фирмите, служителите и самонаетите лица.

И обезщетенията трябва да са достатъчно големи, за да защитят бизнеса от фалит и да са съобразени с европейската практика, както и за необходимостта заповедите на отделните РЗИ-та за затваряне или ограничаване на дейността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се предвидят и съответните обезщетения." пишат още от Сдружениет на заведенията.

 


 

Свързани статии
Гърция чупи рекорди с по милион туристи на седмица Созопол и Боровец с най-скъпите жилища, ръст на покупките по курортите Тихомир Янакиев: Две години ме заблуждават за огромни ВиК проекти за 400 млн. лв. Експерт: Почивката на нашето море е скъпа и ще става още по-скъпа Протестиращите хотелиери ще получат 80 млн. лева Хотелиери от Южното Черноморие блокираха път, не получили помощи за украинците 100 лв. за преглед по курортите, 700 лв. да ти извадят рибена кост от гърлото Министър Проданов изброи осем държави, от които ще очакваме най-много туристи Днес официално откриваме летния туристически сезон Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято
Тагове
заведения цени туризъм сезон хотели
Коментари

Още от последните новини