Луната ще "влезе" в слънцето в неделя

Луната ще

Един от най-зрелищните небесни спектакли ни очаква на 21 юни, в неделя. Тогава Луната частично затъмнява погледа ни към Слънцето, очертавайки пръстен от звезден огън по краищата му.

Явлението се нарича пръстеновидно слънчево затъмнение. То се случва, когато Луната е най-отдалечена от Земята по своята орбита и следователно изглежда по-малка от наша гледна точка в небето спрямо диска на Слънцето.

От България обаче то ще се наблюдава само частично. Тоест, Луната ще покрие само 5% от слънчевия диск, обясни пред Радио Пловдив д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра "Астрономия" в СУ "Климент Охридски".

Такова явление се случва всяка година, дори по няколко пъти. В никакъв случай обаче не бива Слънцето да се гледа с незащитени очи, а само със специални очила и предпазни средства, предупреди ученият.

У нас явлението ще започне към 8.35 ч. и ще продължи няколко минути в пълната му част. Иначе, процесът продължава около час.

Тази година ще има 6 подобни събития, едно от които е пълно слънчево затъмнение. То обаче също няма да се види от България. Затова пък, в края на юни ни очаква ново зрелище - метеорен поток и тук ще можем да видим истински "падащи звезди", съобщи д-р. Владимир Божилов.

Няма никаква връзка между небесните явления тази година и сътресенията, които се случват у нас и по света, иронично коментира той. Те не ни влияят и не са виновни за нашите тъжни или весели неща, които ни се случват, шеговито обобщи астрономът.

Свързани статии
В четвръртък чакаме пик на жегите Слънце и облаци се редуват днес До обяд слънце, привечер - дъжд Слънце до обяд, следобед дъждове и гръмотевици Лятото идва още през май с температури до 33 градуса Ще се радваме на слънце до края на седмицата Събота идва с облаци по морето
Тагове
сънчево затъмнение пръстеновидно затъмнение слънце луна астрономия
Коментари

Още от последните новини