Кандидатпрезидентската кампания стартира през октомври

 Кандидатпрезидентската кампания стартира през октомври  - E-Burgas.com

Партиите и коалициите ще подават заявления в Централната избирателна комисия за регистрация за насрочените на 14-и ноември президентски избори до 17 часа на 29-и септември. Това предвижда приетата от Централната избирателна комисия хронограма за предстоящия вот. Предизборната кампания започва на 15-и октомври.

Към момента е сигурно, че президентът Румен Радев ще участва в надпреварата за втори мандат. С него ще премерят сили Александър Томов и Цвета Кирилова. Спрягат се още имената на Станислав Недков-Стъки и Веселин Марешки.

Хронограмата е приета на основание на процедурата, предвидена в Изборния кодекс. Съгласно утвърдените от ЦИК срокове тя ще регистрира партиите и коалициите за участие в изборите не по-късно то 45 дни преди изборния ден - 29 септември. Инициативните комитети подават заявления за регистрация пред ЦИК до 17 часа на 4 октомври. Комисията регистрира кандидатите за президент и вицепрезидент не по-късно от 32 дни преди изборния ден - до 12 октомври.

До 13 октомври ЦИК трябва да определи номерата на партиите и коалициите в бюлетината.

Също до тази дата ЦИК одобрява споразуменията между БНР, БНТ и партиите, коалициите и инициативните комитети и ги обявява.

ЦИК обявява резултатите от изборите и имената на избраните за президент и вицепрезидент не по-късно от 48 часа от обявяването на изборния ден за приключен - 16 ноември.

Свързани статии
Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите МВР пусна телефонна линия за сигнали, свързани с изборите "Закрила на детето" към политиците: Винмавайте с правата на децата по време на кампаниите си
Тагове
президент избори
Коментари