Кандидатпрезидентската кампания стартира през октомври

 Кандидатпрезидентската кампания стартира през октомври  - E-Burgas.com

Партиите и коалициите ще подават заявления в Централната избирателна комисия за регистрация за насрочените на 14-и ноември президентски избори до 17 часа на 29-и септември. Това предвижда приетата от Централната избирателна комисия хронограма за предстоящия вот. Предизборната кампания започва на 15-и октомври.

Към момента е сигурно, че президентът Румен Радев ще участва в надпреварата за втори мандат. С него ще премерят сили Александър Томов и Цвета Кирилова. Спрягат се още имената на Станислав Недков-Стъки и Веселин Марешки.

Хронограмата е приета на основание на процедурата, предвидена в Изборния кодекс. Съгласно утвърдените от ЦИК срокове тя ще регистрира партиите и коалициите за участие в изборите не по-късно то 45 дни преди изборния ден - 29 септември. Инициативните комитети подават заявления за регистрация пред ЦИК до 17 часа на 4 октомври. Комисията регистрира кандидатите за президент и вицепрезидент не по-късно от 32 дни преди изборния ден - до 12 октомври.

До 13 октомври ЦИК трябва да определи номерата на партиите и коалициите в бюлетината.

Също до тази дата ЦИК одобрява споразуменията между БНР, БНТ и партиите, коалициите и инициативните комитети и ги обявява.

ЦИК обявява резултатите от изборите и имената на избраните за президент и вицепрезидент не по-късно от 48 часа от обявяването на изборния ден за приключен - 16 ноември.

Свързани статии
Демократична България се регистрира за изборите Румен Радев и Илияна Йотова официално встъпват във втория си мандат Президентът: Слуховете за военни бази у нас са спекулации Балотаж: Герджиков ще опита да стопи огромната преднина на Радев Отново ден за размисъл Проф. Герджиков: Бих подкрепил Петков за премиер, аз го запознах с Радев При 42.85% обработени протоколи: ПП - 25.97%, ГЕРБ - 21.42%, Николай Хаджигенов хареса Кирил Петков за премиер Бургас на път да проспи изборния ден, гласовете за президент повече от тези за НС Борисов гласувал за промяна на промяната
Тагове
президент избори
Коментари

Още от последните новини