Живко Табаков с тревожен сигнал: Летище Бургас не разполага с летателна програма за идните месеци

Живко Табаков с тревожен сигнал: Летище Бургас не разполага с летателна програма за идните месеци - E-Burgas.com

Надявам се случаят с Алепу да не отблъсне българския турист за пореден път точно в този тежък момент. Вместо с положителни новини за туризма, ние започваме със скандал, подчерта Живко Табаков

Изобщо не е ясно какви полети ще осъществи Летище Бургас, защото не разполага с летателна програма за следващите месеците юли и август. Тази тревожна новина съобщи председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас Живко Табаков пред медиите, след провелата се кръгла маса по въпросите на туризма. Участие в срещата взеха Мая Манолова, председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ., представители на хотелиерския, ресторантьорския и транспортния бизнес, както и туроператори, и турагенти, опериращи на територията на област Бургас.

„Притеснително е, че до този момент Министерство на туризма не е качило на официалния си сайт летателната програма на Летище Бургас за Летен сезон 2020 г., каквато е била налична през предходни години. Преди седмица поисках официална справка от директора на Летище Бургас. От нея става ясно, че спадът за месец април е 98 % в сравнение със същия период на миналата година. За месец май пък броят на излитащи и кацащи самолети на Летище Бургас е намалял с 94 %, а пътническият трафик е спаднал с 99 % спрямо май 2019 г.”, каза още Живко Табаков.

Председателят на Комисията по туризъм поясни, че се очаква частично връщане на планирани дестинации от юни и частичен рестарт на туристическите чартъри едва след средата на юни и началото на юли.

Към настоящия момент планираните кацания и излитания за м. юни 2020 г. са с 91 % по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като е възможно да има още анулирани полети.

„По време на дискусията бе повдигнат и въпросът за сухопътния транспорт. В тази връзка България разчита най-много на Румъния, Украйна, Молдова и Беларус. Затова правителството трябва да предприеме спешни мерки за отварянето на границите ни за тези държави. Бизнесът се уповава много на родния турист. Надявам се случаят с Алепу да не го отблъсне за пореден път точно в този тежък момент. Вместо с положителни новини за туризма, ние започваме със скандал”, подчерта Табаков.

Свързани статии
Затварят Летище Бургас за почти месец Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас Арестуваха иракчанин с голямо количество боеприпаси на летище Варна (Снимки) Сигнал за бомба затвори двата терминала на летище София И Испания премахва ковид сертификата за пътници от ЕС Първият чартърен полет на летище Бургас се очаква на 10 април С полети до 3 полски града Летище Бургас открива летния сезон Нови правила за идващите от червени ковид зони
Тагове
живко табаков сигнал летище
Коментари

Още от последните новини