Живко Табаков с тревожен сигнал: Летище Бургас не разполага с летателна програма за идните месеци

Живко Табаков с тревожен сигнал: Летище Бургас не разполага с летателна програма за идните месеци - E-Burgas.com

Надявам се случаят с Алепу да не отблъсне българския турист за пореден път точно в този тежък момент. Вместо с положителни новини за туризма, ние започваме със скандал, подчерта Живко Табаков

Изобщо не е ясно какви полети ще осъществи Летище Бургас, защото не разполага с летателна програма за следващите месеците юли и август. Тази тревожна новина съобщи председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас Живко Табаков пред медиите, след провелата се кръгла маса по въпросите на туризма. Участие в срещата взеха Мая Манолова, председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ., представители на хотелиерския, ресторантьорския и транспортния бизнес, както и туроператори, и турагенти, опериращи на територията на област Бургас.

„Притеснително е, че до този момент Министерство на туризма не е качило на официалния си сайт летателната програма на Летище Бургас за Летен сезон 2020 г., каквато е била налична през предходни години. Преди седмица поисках официална справка от директора на Летище Бургас. От нея става ясно, че спадът за месец април е 98 % в сравнение със същия период на миналата година. За месец май пък броят на излитащи и кацащи самолети на Летище Бургас е намалял с 94 %, а пътническият трафик е спаднал с 99 % спрямо май 2019 г.”, каза още Живко Табаков.

Председателят на Комисията по туризъм поясни, че се очаква частично връщане на планирани дестинации от юни и частичен рестарт на туристическите чартъри едва след средата на юни и началото на юли.

Към настоящия момент планираните кацания и излитания за м. юни 2020 г. са с 91 % по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като е възможно да има още анулирани полети.

„По време на дискусията бе повдигнат и въпросът за сухопътния транспорт. В тази връзка България разчита най-много на Румъния, Украйна, Молдова и Беларус. Затова правителството трябва да предприеме спешни мерки за отварянето на границите ни за тези държави. Бизнесът се уповава много на родния турист. Надявам се случаят с Алепу да не го отблъсне за пореден път точно в този тежък момент. Вместо с положителни новини за туризма, ние започваме със скандал”, подчерта Табаков.

Свързани статии
Ето го новия директор на летище Бургас "България Еър" удължи безплатната промяна на самолетни билети до края на септември Живко Табаков: Защо РИОСВ-Бургас си назначи нов директор без конкурс? Произнасят присъдата за атентата на летище Бургас на 17 септември Летище Варна посрещна първия полет от Израел Гърция допуска българи по летищата само с отрицателен COVID-19 тест Посрещнахме украински туристи с носии и гайди на летище Бургас (Снимки) Осем години след атентата на летище Бургас - дело с 80 тома, 170 свидетели и 100 експертизи Летище Бургас пуска целогодишна линия до Виена Първите организирани туристи кацнаха в Бургас (Снимки)
Тагове
живко табаков сигнал летище
Коментари

Още от последните новини