Ивелина Василева: В Братово ще излекуваме още една рана за околната среда

Ивелина Василева: В Братово ще излекуваме още една рана за околната среда - E-Burgas.com

„С рекултивацията на старото депо в Братово ще излекуваме още една рана за околната среда, причинена от стария метод на третиране на отпадъците“. Това написа в своя Фейсбук профил кандидатът за народен представител от ГЕРБ и председател на Комисията по околна среда в 44-тото Народно събрание Ивелина Василева. Ден по рано кметът на Бургас Димитър Николов и Василева дадоха старт на проекта, който ще бъде осъществен, в рамките на две години, със средства от ОП „Околна среда“.

„Съоръжението е в експлоатация от 1982 г., но от 2015 г. не работи, тъй като не отговаря на европейските изисквания. Сега предстои да бъде извършена техническа и биологична рекултивация на 117,48 дка в землището на с. Полски извор. Площта е с нарушена структура и почвено плодородие в резултат на дългогодишното натрупване на отпадъци“, обяснява Василева.

Теренът ще бъде основно почистен, ще се изградят съоръжения за третиране на филтрационните води и изграждане на система за улавяне и извеждане на отделяните газове от тялото на депото. Повърхността ще бъде покрита с изолационни материали и почва, след което ще бъде затревена и ще стане част от естествения ландшафт. Ще се подобри качеството на въздуха, почвите и водите в района. Ще се създадат условия за проследяване и контрол на процесите, протичащи в тялото на депото и въздействието му върху околната среда.

„С други думи ще възстановим чистотата на природата в района – такава, каквато е била преди 40 години“, казва Ивелина Василева. Тя уточнява, че в момента в страната не се експлоатират депа, които не отговарят на нормативните изисквания, като беше спазен договореният с Европейската комисия  срок за закриването им – до края на 2017 г. Това предотврати завеждането на нова наказателна процедура и огромни санкции срещу България.

Общините получават подкрепа от правителството за изпълнение на задължението си за закриване и рекултивация на старите общински депа. През 2019 г. бяха осигурени над 190 млн. лв. от държавния бюджет и ОП „Околна среда“ с цел довършване на започнатата рекултивация.

В района на Бургас има 7 стари депа в общини Несебър, Малко Търново, Бургас, Руен и Поморие, като за две от тях рекултивацията вече приключи, а за останалите проектите са в изпълнение.

Галерия
Свързани статии
Играта продължава: ГЕРБ с мигновена контраатака срещу хода на Слави Христо Иванов: Очевидно Слави Трифонов не разчита на наша подкрепа, а на нечия друга БСП няма да подкрепи кабинета на ИТН, искат да правят свой Стари и нови лица: Запознайте се с министрите от проектокабинета "Василев" Слави Трифонов: "Има такъв народ" няма да се коалира с нито една партия "Демократична България" смаза ГЕРБ и ИТН в най-големия избирателен район Машините решили проблема с невалидните бюлетини ГЕРБ все пак взе битката за област Бургас, ДПС изпревари БСП Люта битка за всеки глас между ГЕРБ и ИТН за първото място в страната Слави Трифинов обявява в 11:00 часа днес плановете на "Има такъв народ"
Тагове
депо братово ивелина василева избори 2021
Коментари

Още от последните новини