Стари и нови лица: Запознайте се с министрите от проектокабинета "Василев"

Стари и нови лица: Запознайте се с министрите от проектокабинета

Слави Трифонов не представи министър на МОСВ, но пък има такъв по ромските въпроси

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му ще вземе мандата за съставяне на кабинет и представи предложенията за членове на евентуалния бъдещ Министерски съвет. Вижте кои са кандидат-министрите и какви са техните биографии.

Умишлено или не, но Слави Трифонов пропусна да представи министър на Министерството на околната среда и водите.

Министър на финансите - Мария Бойчинова

Тя е икономист и финансист. На 34 години е. Завършила е с пълно отличие колежа „Васар” в Ню Йорк. Учила е в Лондонското училище по икономика и политически науки. Притежава престижна професионална актредитация „Сертифициран финансов аналитик”. Започва кариерата си на „Уолстрийт” в компаниите „Мерил Линч” и „Джей Пи Морган”. Говори три езика.

Министър на икономиката – Любомир Дацов

Той е икономист и финансист. На 56 години е. Магистър по планиране и прогнозиране на икономическите системи от УНСС. Работил е в Министерството на финансите, като е преминал през позициите експерт, началник на отдел и съветник по фискалните въпроси на министъра на финансите. Бил е заместник-министър на финансите в два кабинета – от 2003 до 2009 г., като е отговарял за изработването на държавния бюджет. Преподавал е „Публични финанси” в Софийския университет. Говори три езика.

Министър на образованието, иновациите и науката – Наталия Митева

Тя е експерт по образованието. Завършила е с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина. Има магистратура по „Публични политики” от Университета в Мериленд, допълнителни квалификации от Колумбийския университет и от Университета в Оксфорд. Има близо 10-годишен опит в сферата на образованието, иновациите и преподаването. Активно работи с Колумбийския университет в Ню Йорк относно ефективните технологии за преподаване. Митева е на 39 години и говори четири езика.

Министър на енергетиката – Красимир Ненов

Той е икономист и финансист. Придобива бакалавърска степен по икономика от Университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по „Стопанско управление” от Университета „Корнел” в САЩ, както и магистърска степен по „Бизнес администрация” от Университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски мениджър и директор в големи енергийни компании в България и Русия. В момента е изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица изток 3”. Говори четири езика. На 52 години е.

Министър на здравеопазването – Велислава Петрова

Тя е български учен, имунолог. Учила е в университета в Бристол. В университета в Кеймбридж получава докторска степен по „Биологични науки, вирусология и имунология”. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Говори три езика. На 31 години е.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Михаела Лашова

Тя е финансист и мениджър. Има магистърска степен по „Финансов мениджмънт” от City University, Сиатъл и бакалавърска степен по „Финанси” от Университета на Илинойс, Чикаго. Заема ръководни позиции в престижни финансови компании. Посланик е на Кралската институция на оторизираните оценители за България, Северна Македония и Сърбия. Говори два езика. На 43 години е

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Христо Алексиев

Той е магистър по „Икономика” и бакалавър по „Политология”. Притежава и редица допълнителни квалификации Imperial College в Лондон, Оксфордския университет, APMG (Великобритания), Trend Consulting и Ten Steps в САЩ. Икономически експерт и консултант. Ръководил е успешната реализация на някои от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. Бил е министър на транспорта в служебното правителството от 2017 г. Говори два езика. На 39 години е.

Министър на туризма - Ивайло Кожухаров

Той е експерт по туризъм, магистър по "Икономика" и магистър по "Маркетинг". С над 17-годишен опит в сферата на туризма. Бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в Албена, изпълнителен директор на хотелска верига Тракийски хотелиери, генерален мениджър на 4-звезден хотел в София, част от международен бранд. Говори четири езика.

Министър на земеделието, храните и горите - Пламен Абровски

41-годишният Абровски е юрист, магистър по "Право" с над 17 години юридически опит. С експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики. Дългосрочно командирован от МЗХГ като втори секретар в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Говори три езика.     

Министър на отбраната - Теодора Генчовска

Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, Генчовска е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата й стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива и достига до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз” в Министерството на отбраната. Участвала е в срещи на върха на Алианса в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 години е.

Министър на труда, социалната и демографска политика - Лилия Иванова 

52-годишната Иванова е юрист, завършила "Право" в Софийския университет. Има много допълнителни квалификации в чужбина – по "Банково право" Линц, практика за адвокати в Бон, специализации в областта на административната реформа и устойчивото развитие в Мадрид, Лондон, Бирмингам, Барселона. Говори четири езика.

Министър на културата - Станислава Армутлиева

Тя е музикален продуцент. Завършила е Националната академия за театрално и филмово изкуство. Има 30-годишен опит в мениджърстването на творчески продукти, авторски и с родни права. Армутлиева е председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти. Член е на УС на Организацията за управление на правата на автори и издатели в областта на музиката. Говори три езика и е на 50 години.

Министър на правосъдието - Петър Илиев

Илиев е юрист, завършил е магистратура в Софийския университет с пълно отличие. Специализирал е "Английско търговско право и право на ЕС" в Бъкингамския университет. Специализирал е и "Американско право" в Ню Йорк. Преподава „Конституционно право” в Софийския университет, доктор е по "Право", както и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието „Адвокат на годината”. Говори четири езика и е на 43 години.

Министър на младежта и спорта - Радостин Василев

Радостин Василев е юрист, завършил "Право" в Софийския университет. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Той осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като FIFA и UEFA при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана. Говори три езика и е на 36 години.

Министър (без портфейл) по ромските въпроси - д-р Антония Валентинова

Тя е лекар анестезиолог. Завършила е Медицинския университет в София. Работи като лекар ординатор в Спешна помощ, както и като лекар- специализант анастезиология и интензивно лечение. Говори четири езика. Д-р Валентинова е от ромски произход.

Зам.-министър председател и министър на външните работи - Ради Найденов 

Ради Найденов е български дипломат, бил е министър на външните работи в служебното правителство от  2017 г. Говори четири езика, на 58 години е.

Вицепремиер и министър на вътрешните работи - Проф. Николай Радулов

Експерт по сигурността, завършил Академията на МВР и Академията на МО. Придобил допълнителни квалификации в САЩ и Великобритания. Доктор по "Философия", по "Национална сигурност". С над 33 години опит в сектора на сигурността. Преподавател по "Национална и международна сигурност", автор на множество публикации по темата. Говори четири езика, на 65 години е.

Министър-председател - Николай Василев

Николай Василев е икономист и финансист. Учил е в четири университета на три континента. Има бакалавърска степен по "Икономика и мениджмънт" от Университет по икономически науки в Будапеща, както и бакалавърска степен по "Бизнес администрация, финанси и икономика" от Нюйоркския държавен университет. Завършил е магистратура по "Международна икономика и финанси" в университета в Брендайс. Участва в обменна магистърска програма по "Данъчна политика, японска икономика и мениджмънт" в университета Кейо в Токио, Япония. Сертифициран финансов аналитик и член на управителния съвет на българската CFA асоциация.

Животът и кариерата му са преминали през шест държави – Русия, Унгария, САЩ, Япония и Великобритания. Бил е данъчен консултант в Будапеща. Работел е за швейцарска банка като асоцииран директор и анализатор в офисите на банката в Токио, Ню Йорк и Лондон. Бил е старши вицепрезидент в Lazar capital markets в Лондон.

Василев е участвал в управлението на България в две правителства – като вицепремиер и министър на икономиката (2001 г. - 2003 г.) и като министър на държавната администрация и административната реформа (2005 - 2009 г.). Говори седем езика.

 

Свързани статии
Още депутати може да напуснат Слави Трифонов Слави Трифонов няма да подкрепи кабинет с премиер Петков или Василев Тошко Йорданов: При Кирил Петков и при Бойко Борисов доминира Азът По-голямата част от българите приемат решението на Слави Трифонов като изнудване Проф. Радулов: Тошко Йорданов ни каза, че сме нищо, защото хората гласували за Слави, а не за нас Слави Трифонов: Нямам нищо общо с Ахмед Доган и не съм го виждал от много години Слави Трифонов призна, че ИТН ще подкрепи ПП СУ заключи: Петър Илиев е плагиатствал СУ ще проверява плагиатствал ли е Петър Илиев Слави през 2015 година: Не ви ли изглежда нелепо да вляза в политиката? (видео)
Тагове
Избори 2021 Има такъв народ Слави Трифонов Николай Василев
Коментари

Още от последните новини