Ген. Мутафчийски: Готови ли сте да платите цената, ако се разхлабят мерките?

Ген. Мутафчийски: Готови ли сте да платите цената, ако се разхлабят мерките?  - E-Burgas.com

"Отврянето на къщите за гости със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка" заяви началникът на оперативния щаб

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отказа да коментира думите на премиера, че е възможно разхлабване на някои мерки и дори преждевременната отмяна на извънредното положение. Той бе категоричен, че това е политическо решение, а работата на щаба е да информира обективно правителството с обстановката в страната.

Все пак началника на ВМА посочи, че трябва да сме наясно, че всяко смекчаване на мерките ще доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка.

„Експертното мнение навсякъде по света е едно и също. Виждате в Германия се заговори за разхлабване на мерките и затова в Берлин се изграждат огромни зали по примера на „Арена Армеец“ за прием на болни. Това се случва и в Букурещ. Има ясно съзнание, че разхлабването на мерките, ще доведе до усложняване на обстановката. Обществото трябва да е наясно дали може да плати тази цена и да има политически консенсус“, каза ген. Мутафчийски.

Той обясни, че в началото на април страната ни е имала пик на заболелите от COVID-19, но в момента се „катерим“ към нов пик.

Не можем да изкажем мнение, че ако се отворят къщите за гости ще се отрази добре психологически на народа, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка. Светът не може и не трябва да спира. Най-вероятно ще се наложи да живеем дълго с този вирус. Има тенденция – това, което не се е ограничавало досега, се ограничава сега“, каза още генералът.

Мутафчийски коментира и вариантите за отваряне на училищата, които вече месец и половина са на електронно обучение.

„В света няма еднозначно мнение кое е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени, обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти. И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим“, уточни още началникът на оперативния щаб.

Анкета
Свързани статии
В началото на юни разхлабват още мерки, но маските няма да отпаднат скоро Д-р Кунчев: Част от мерките не бяха издържани от научна гледна точка Разрешиха и мачлето пред блока, но за не повече от 10 души Уточнение: Кината в моловете ще работят, но не и самите молове Отменянето на извънредното положение е много близо Kината, музеите и галериите отварят отново (заповед) Официално: Заведенията отварят с маси навън през 2,5 метра Върнаха пейките в Борисовата градинка, хората вече сядат по тях Димитър Николов: Не нарушавайте правилата, за да не затворят пак парковете Официално: Разрешават посещение в парка, но при определени условия
Тагове
ограничителни мерки
Коментари

Още от последните новини