Отменянето на извънредното положение е много близо

Отменянето на извънредното положение е много близо  - E-Burgas.com

България е на крачка от падането на извънредното положение. Новият закон спешно влиза по комисии в Парламента. Депутатите имат само два дни да решат как ще живеем след 13 май. Депутатите от Правната комисия се събират, за да гласуват мерките в Закона за здравето, които ще продължат да действат и след отпадането на извънредното положение.

Новото, което е записано по предложение на ГЕРБ - извънредна епидемична обстановка да се обявява по решение на кабинета, а не от здравния министър. Задължително да се носят маски на закрити места, завърналите се от чужбина да се поставят под 14-дневна карантина, да се ограничава придвижването при нови огнища на заразата. Също така санкциите за нарушаване на карантината да останат след 13 май.

От опозицията - БСП искат облекчение за кредитополучателите, както и по- ниско ДДС за храни и лекарства.

Мерките ще бъдат приети на второ четене от ресорната комисия, след което влизат в пленарна зала на извънредно заседание.

А от днес със заповед на министър Ананиев се разрешават посещения на кина и музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, както и провеждането на културни събития.

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус ограничителни мерки
Коментари

Още от последните новини