Д-р Кунчев: Част от мерките не бяха издържани от научна гледна точка

Д-р Кунчев: Част от мерките не бяха издържани от научна гледна точка - E-Burgas.com
Снимка: БГНЕС

Затварянето на цели квартали не винаги е ефективно, а дезинфекцията на улици и пръскането от самолет е художествена самодейност, смята главният здравен инспектор

Имаше известни отклонения по отношение на прилагането на различни мерки. Понякога се предприемат мерки, които не са съвсем издържани от научна гледна точка. Това заяви тази сутрин главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Масовото затваряне на големи групи хора, на квартали, не винаги е ефективно. Понякога това създава сериозни организационни и хуманитарни проблеми. По-добре е да се работи на ниво фамилия, къща, район вътре в квартала, както го правихме на много места, за да се избегнат всички тия неприятности.

Същото е с дезинфекцията. Много по-добре е, ако не се знае как да се направи, да се потърси фирма, която е специализирана в тази дейност, а не да ползваме такива странни методи като масово пръскане  на улици, на площади, а не дай си боже на пръскане с препорати от хеликоптери и самолети. Това е художедства самодейност и няма никаква научна обосновка, обясни той." посочи д-р Кунчев.

Той благодари на огромната част от българите, които са разбрали проблема и са реагирали дисциплинирано и адекватно, тъй като благодарение на тях се дължи добрият резултат на България в статистиката. В момента страната ни е на трето място по ниска смъртност в Европа с брой жертви на Covid-19 на 1 млн. души население.

"Разбира се, и лъжичката катран може да развали кацата с мед, това е нещо,което не ми се иска да става, макар че аз се опитвам да следя много внимателно всичко, което се случва, особено в социалните мрежи и не мога да разбера хората, коиот при 4,8 млн. заразени в света, при 320 000 починали в напреднали страни с огромни възможности, продължават да твърдят, че няма вирус, няма епидемия. Не знам, човек трябва да е сляп и съвсем нищо да не разбира, за да има такива твърдения" заяви още д-р Кунчев.

 

Свързани статии
В началото на юни разхлабват още мерки, но маските няма да отпаднат скоро Разрешиха и мачлето пред блока, но за не повече от 10 души Уточнение: Кината в моловете ще работят, но не и самите молове Отменянето на извънредното положение е много близо Kината, музеите и галериите отварят отново (заповед) Официално: Заведенията отварят с маси навън през 2,5 метра Върнаха пейките в Борисовата градинка, хората вече сядат по тях Димитър Николов: Не нарушавайте правилата, за да не затворят пак парковете Официално: Разрешават посещение в парка, но при определени условия Бойко Борисов: Карантината ще остане и то за дълго време (видео)
Тагове
ограничителни мерки
Коментари

Още от последните новини