Европейска директива охлади ентусиазма за войната с гларусите в Бургас

Европейска директива охлади ентусиазма за войната с гларусите в Бургас - E-Burgas.com

Общински съвет няма правомощия да взима решения за ограничаване на популацията, но създаде комисия за мониторинг

Ограничаването на популацията на гларусите в Бургас се оказа по-сложна задача от очакваното. Това стана ясно след близо час дебат на днешната сесия на Общински съвет - Бургас, на която бе обсъдена докладната записка на  общинските съветници от ДБГ Стоян Грозев и Манол Тодоров. 

Идеята беше да се създаде работна група с отворен формат към която ще бъдат поканени различни експерти, НПО-та и отговорни институции, която ще изготви план-програма с мерки за ограничаване популацията на гларусите в община Бургас. 

Техният ентусиазъм обаче бе охладен от зам. кметът Весна Балтина или по-скоро от закона, който тя цитира. 

"Европейската директива  за птиците забранява дейности, които директно застрашават дивите птици каквито са жълтокраките чайки (гларуси). Изключения са, когато няма друга алтернатива при условие, че популациите не са увредени в областта на естественото им разпространение. В момента не е извършван мониторинг и липсват данни, на които да се стъпи, че е трудно да се обосноват каквито и да е мерки за ограничаване на популацията. За да пристъпим към искане на допускане на изключенията, трябва да имаме ясна аргументирана обосновка за причините, които да са подкрепени с документация от съответните органи и министерства" заяви Балтина. 

По думите ѝ изключения могат да се допуснат при следните обстоятелства

- в интерес на защитата на видове от дивата флора и фауна и за запазване на природните местообитания

- за предпазване на сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък, рибарници, дивечови ферми и други видове имоти

- в интерес на общественото здраве и безопасност

- в интерес на въздушния транспорт

Весна Балтина заяви още, че общината е готова да подкрепи или да стане партньор на организация, с която да имаме база данни и да направи мониторинг, на които да се стъпи, за да се вземат някакви мерки.

По темата се изказа и кметът на Бургас Димитър Николов, който заяви, че Общинският съвет и общинска администрация няма правомощия да взима мерки по този въпрос. Той призова и да не се използват термини като война с гларусите, химическа кастрация или чупене на яйца, тъй като това е терминология от едно друго време.

В крайна сметка вносителите се съгласиха да променят формулировката на работната комисия, която ще се засега ще се занимава единствено с мониторинг. В комисията ще влязат трима общински съветници, един представител на общинската администрация, трима външни експерти, един представител на РИОСВ-Бургас и един от областна дирекция "Земеделие и гори". 

 

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“
Тагове
екология гларуси птици
Коментари

Още от последните новини