Европейска директива охлади ентусиазма за войната с гларусите в Бургас

Европейска директива охлади ентусиазма за войната с гларусите в Бургас - E-Burgas.com

Общински съвет няма правомощия да взима решения за ограничаване на популацията, но създаде комисия за мониторинг

Ограничаването на популацията на гларусите в Бургас се оказа по-сложна задача от очакваното. Това стана ясно след близо час дебат на днешната сесия на Общински съвет - Бургас, на която бе обсъдена докладната записка на  общинските съветници от ДБГ Стоян Грозев и Манол Тодоров. 

Идеята беше да се създаде работна група с отворен формат към която ще бъдат поканени различни експерти, НПО-та и отговорни институции, която ще изготви план-програма с мерки за ограничаване популацията на гларусите в община Бургас. 

Техният ентусиазъм обаче бе охладен от зам. кметът Весна Балтина или по-скоро от закона, който тя цитира. 

"Европейската директива  за птиците забранява дейности, които директно застрашават дивите птици каквито са жълтокраките чайки (гларуси). Изключения са, когато няма друга алтернатива при условие, че популациите не са увредени в областта на естественото им разпространение. В момента не е извършван мониторинг и липсват данни, на които да се стъпи, че е трудно да се обосноват каквито и да е мерки за ограничаване на популацията. За да пристъпим към искане на допускане на изключенията, трябва да имаме ясна аргументирана обосновка за причините, които да са подкрепени с документация от съответните органи и министерства" заяви Балтина. 

По думите ѝ изключения могат да се допуснат при следните обстоятелства

- в интерес на защитата на видове от дивата флора и фауна и за запазване на природните местообитания

- за предпазване на сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък, рибарници, дивечови ферми и други видове имоти

- в интерес на общественото здраве и безопасност

- в интерес на въздушния транспорт

Весна Балтина заяви още, че общината е готова да подкрепи или да стане партньор на организация, с която да имаме база данни и да направи мониторинг, на които да се стъпи, за да се вземат някакви мерки.

По темата се изказа и кметът на Бургас Димитър Николов, който заяви, че Общинският съвет и общинска администрация няма правомощия да взима мерки по този въпрос. Той призова и да не се използват термини като война с гларусите, химическа кастрация или чупене на яйца, тъй като това е терминология от едно друго време.

В крайна сметка вносителите се съгласиха да променят формулировката на работната комисия, която ще се засега ще се занимава единствено с мониторинг. В комисията ще влязат трима общински съветници, един представител на общинската администрация, трима външни експерти, един представител на РИОСВ-Бургас и един от областна дирекция "Земеделие и гори". 

 

Свързани статии
Как да направим специалните събития екологични? Green Deal: Какво ще ядем след 20 години Тонове вредни емисии бяха спестени на Бургас с няколко екопроекта Ученици и експерти на обща маса за решаване на проблема с гларусите в Бургас Ученици от Поморие изработиха арт инсталация на екологична тематика Бургас започва война с гларусите Бургазлии върнаха 161 тона отпадъци за рециклиране в мобилните центрове на общината Странджа олекна с няколко тона боклук след намесата на доброволците от "За Земята" Бургас и Варшава се обединяват около идеята за по-чист въздух Роботи ловят плаващи отпадъци в три бургаски пристанища
Тагове
екология гларуси птици
Коментари

Още от последните новини