До 31 май украинските бежанци трябва да напуснат хотелите по Черноморието

До 31 май украинските бежанци трябва да напуснат хотелите по Черноморието - E-Burgas.com
Архив

До 31 май настанените в хотели по Черноморието украински бежанци трябва да ги напуснаг Това заяви пред бТВ ръководителят на кризисния щаб полк. Валери Рачев. След тази дата хората ще бъдат насочвани към държавни бази и общежития, каза пред Нова телевизия вицепремиерът Калина Константинова. 

Според Рачев подходът към бежанците се променя и се цели интеграцията им в България. Досега у нас са влезли над 188 хил. украинци. Останали са малко над 88 хил. от тях. Според него България може да поеме до 200 хил. души.

Oт следващата седмица ще започне изплащането на още 15 млн. лв. към хотелиерите, поели настаняването и изхранването на украинците, каза още Рачев. Според него първият транш е почти платен. Държавата отпуска по 40 лв. на ден за всеки настанен. Средствата се плащат директно на бизнеса. 

Критичният въпрос е за хората, които остават у нас, а не за транзитно преминаващите, каза още Рачев. Той обясни, че на украинците се дава временна закрила, защото тази процедура предвижда допълнителни възможност. Статутьт е задължителен, за да плаща държавата за настаняването им. Рачев обясни, че няма проблем на по-късен етап те да кандидатстват и за хуманитарен статут. 

Свързани статии
Министър Проданов изброи осем държави, от които ще очакваме най-много туристи Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа 20-ина украинци отказаха да ги настанят в държавна база, още 500 ще пристигнат в Елхово днес Вицепрезидентът: Правителството прави грешки с настаняването на бежанците, не ни прави чест Все повече украинци напускат България Автобус с украинци се запали край Варна Украинци по Черноморието: Не ни местете от хотелите, няма къде да се върнем Расте недоволството на хотелиерите по Южното Черноморие
Тагове
хотели бежанци украинци
Коментари

Още от последните новини