Д-р Валентин Христозов: Зрителните проблеми при децата трябва да се решават до 8-годишната им възраст

Д-р Валентин Христозов: Зрителните проблеми при децата трябва да се решават до 8-годишната им възраст - E-Burgas.com
Д-р Валентин Христозов, началник на Очно отделение в МБАЛ „Тракия“, Стара Загора СНИМКА: Татяна Байкушева

Д-р Валентин Христозов, началник на Очно отделение в МБАЛ „Тракия“, Стара Загора:

Зрителните проблеми при децата трябва да се решават до 8-годишната им възраст

Интервю на Татяна Байкушева

- Д-р Христозов, ако човек няма оплаквания и осезаеми проблеми, свързани със зрението, означава ли това, че с очите му всичко е наред?

- Различно е за различните възрастови групи. При децата например е добре до 7-годишна възраст да са направени поне три прегледа. Според Американската оптометрична академия първият очен преглед при децата трябва да бъде направен на 6-месечна възраст, след това на 3 години и преди да постъпи детето на училище. Защото до 8-годишна възраст окото се развива. Родителите обикновено не се сещат да затворят едното око и да обърнат внимание как вижда детето с всяко око по отделно. Преглед от специалист може да установи дали има някаква рефракционна аномалия – късогледство, далекогледство, астигматизъм и да се направи оптична корекция. За да може зрението да продължи се развива нормално. Това е важно да се прецени именно до 7-8 годишна възраст, докогато се развива много важна централна структура в окото.

След тази възраст, вече не може нищо да се направи. Окото остава „мързеливо“, не се развива пълноценно и остава с намалено зрение за цял живот. В младежка възраст проблемите със зрението са свързани основно с продължителната близка работа и работата с компютър. Препоръчително е на 2 години да се правят прегледи. След 40-годишна възраст е добре прегледите да са свързани с измерване и на вътреочното налягане. Защото след тази възраст влизаме в рисковата група на

глаукомно болните. Хората с хронични заболявания като диабет, хипертония, трябва да преминават на всеки две години задължително на преглед в съответствие с програмите на Националната здравна каса. За да се следи за изменения в очните дъна и да се вземат нужните мерки навреме.

- През март предстои извършване на безплатни профилактични прегледи за глаукома в Болница „Тракия“. Защо са толкова важни тези прегледи и какво става, ако заболяването не бъде открито на време и не се лекува?

- Последствията са тежки. Ако не се лекува, глаукомата води до слепота. За колко време, зависи от стойностите на вътреочното налягане и колко дълго е действало. По-застрашени от развитие на заболяването са хората, при които има наследственост. Ако имат баща, майка, леля, чичо, които страдат от глаукома, счита се, че пациентите са по-предлазположени да развият глаукома. Затова профилактичните прегледи след 40-годишна възраст са толкова важни. Глаукомата е коварно заболяване, защото протича без някакви оплаквания - няма зачервяване, болка, сърбеж, няма субективни оплаквания, които да наведат на мисълта, че пациентът има глаукома. Установява се чрез измерване на вътреочното налягане, което е основен рисков фактор в случая.

Все пак най-важна си остава навременната диагноза, затова се препоръчва редовна профилактика, защото: „Каквото глаукомата вземе, назад не се връща.” Мерките включват поставяне на капки, които да понижат вътреочното налягане и провеждане на серия от изследвания, които да установят имали увреждане на зрителния нерв и в каква степен. Ако заболяването е открито навреме, провежда се правилно лечение и се спазват препоръките на очния лекар , живота на пациента може да бъде пълноценен. 

- В началото на учебната година в Болница „Тракия“ се проведоха безплатни профилактични прегледи за ученици. Какво показаха резултатите от тях?

- Оказа се, че около 30% от прегледаните деца имат рефракционни аномалии, които трябваше да бъдат коригирани и им беше предписана оптична корекция . В своето еволюционно развитие човек е създаден така, че да може да вижда по-добре надалеч, отколкото наблизо. Първобитният човек е бил устроен да вижда по-добре надалеч, за да ловува, за да си осигури прехраната. Не му е било толкова необходимо да вижда наблизо, както се налага на съвременния човек. Така че ние сега натоварваме очите си, гледайки постоянно наблизо – телефони, таблети, телевизия, книги, вестници. От там идват и оплакванията.

- Имат ли децата неприятни усещания, ако е на лице проблем със зрението им? Може ли например едно хронично главоболие да се дължи на проблем със зрението?

- При децата много рядко се получава главоболие заради проблем, свързан със зрението. Те обикновено нямат някакви оплаквания. Зрителната система при децата все още е недоразвита. Дори едното око да не вижда добре, другото око обикновено

компенсира. Така че ако има проблем, той най-често се открива при очен преглед. От 2 години в нашето отделение консултира и извършва операции д-р Росица Лолова, която е водещ детски офталмолог от София.

- Нека споменем още веднъж основните правила, които е нужно да спазваме, когато четем или сме пред монитор.

- Когато имаме работа с таблет, с телефон или друго устройство с видео дисплей, когато четем, на всеки 40-50 минути е нужно да правим по около 20-25 минути почивка. Като почивката не включва от таблета да се прехвърлим на телевизора или да отидем на компютъра. Трябва да си отпуснем погледа, да гледаме надалеч, за да може мускулите в окото да си починат. Когато четем, стаята трябва да е добре осветена, текста, който четем да има добър контраст, за да не се натоварват очите.

- Кажете ни повече за лазерните корекции на зрението, които се извършват в Очно отделение в МБАЛ „Тракия“, Стара Загора.

- МБАЛ „Тракия“ Стара Загора разполага с два съвременни лазера на фирмата „Карл Цайс“. С тяхна помощ се извършват лазерните корекции на зрението. Пациентите, при които се прилага извършването на този вид корекции са във възрастовата група от 20 до 40-45 години. Става дума за пациенти с далекогледство, късогледство и астигматизъм. Процедурите са успешни и резултатите са трайни. Много бързо след извършването на лазерна корекция, пациентите се възстановяват изцяло. Седмица след интервенцията те могат да се завърнат към нормалния си начин на живот.

- Какво в областта на катаракталната хирургия се прилага за пациентите на болница „Тракия“?

- Катаракталната хирургия е хирургията на предния очен сегмент. Тя е свързана с операциите, които се правят за вътрешно перде, при пациенти, които имат намалено зрение вследствие на помътняване на лещата. На такива пациенти се поставя изкуствена вътреочна леща. Операцията протича обикновено за около 15-20 минути. Тя е безболезнена и възстановяването на зрението е на 100%.

При операцията се използват различни типове лещи - монофокални или мултифокални. Съответно има такива, които са и за корекция на астигматизъм .По-съвременните лещи са мултифокалните вътреочни лещи, при които коригирането на зрението се извършва така, че след операцията пациентът може да вижда и на близко, и надалеч, без да се налага да използва очила. При монофокалните лещи зрението обикновено се коригира в една от дистанциите. И пациентът трябва да ползва очила за другата. Т.е., ако вижда добре надалече, трябва да ползва очила за близо, и обратно. Цената на една такава мултифокална леща е около 2 пъти по-висока от цената на монофокалната. Но затова пък е за цял живот.

- Поема ли се от Здравната каса разходите на извършване на операциите?

-Не се поемат. Лещите и виско субстанцията, която се използва по време на операцията, не се заплащат от Здравната каса. Същото се отнася и за лазерните операции, които се водят козметични процедури.

- Каква е стойността на интервенциите?

-Цената на лазерните корекции е около 1500 лева за едното око. В зависимост от това какъв е проблема, понякога се налага да се оперира само едното око. Ако другото око няма нужда от корекция, не се оперира. Когато обаче човек има късогледство, трябва да се оперират и двете очи. Цената на вътреочните монофокални лещи е от 650 до около 1500 лева, а на мултифокалните вътреочни лещи - от около 2 500 до 3 000 лева.

- Българите често предпочитат да се оперират в чужбина, а не у нас. Защо според Вас това е така, след като и в България се прилагат най-съвременните методики?

- Понякога причината пациентите да отиват да се оперират в чужбина е свързана с обявените от някои клиники по-ниски цени. Но това, разбира се, е свързано с качеството на услугата, която се предлага. От друга страна, аз имам пациенти, които са си правили лазерна корекция в чужбина, но се оказва, че са били подведени в очакванията си. След извършването на една такава корекция се правят няколко контролни прегледа и е нужно да се следи състоянието на пациента. За да знае той какво да очаква. Има случаи на извършена лазерна корекция при пациенти на възраст над 50 години. Те са очаквали, че след операцията ще виждат добре и надалеч и наблизо, а всъщност не е така.

- Предлагат ли се на пациентите в МБАЛ „Тракия“ цялата гама от възможности за извършване на очни операции, познати в световната практика?

- Няма нещо от световната практика в областта на лазерните операции и катаракталната хирургия, което да не може да бъде направено тук при нас, в МБАЛ „Тракия“, Стара Загора. Осигуряваме всички видове лещи, които се предлагат на пазара. В нашето отделение развиваме и нови методики от областта на витреоретиналната хирургия или хирургията на задния очен сегмент. От няколко месеца при нас идва доцент д-р Борислав Дъбов от София, който е наш консултант.

Коментари