Асен Василев: Извадихме от бедност над 1 милион пенсионери

Асен Василев: Извадихме от бедност над 1 милион пенсионери - E-Burgas.com

Депутати с поредни кавги помежду си при гласуването на бюджета. Заседанията са придружени от скандали, нападки и обиди. "Има много хаос в парламента. Това, което ми дава надежда - има отговорно отношение, въпреки всичкия хаос - с приемането на актуализацията на бюджета на ДОО извадихме над 1 млн. пенсионери от бедност. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

"120 лв. до края на годината, на 25 демекври влиза актуализацията, която служебният кабинет предложи, с поправките от парламента - 370 лв. минимална пенсия, плюс социалната добавка, която ще продължи да се изплаща до линията на бедност", заяви Василев.

По думите му партиите са се обединили и са гласували за тази промяна.

"Ние не харчим пари, които нямаме. С тази актуализация дефицитът, който първоначално беше заложен, се намалява. Ние харчим пари, които бизнесът и всички работещи хора за изработили, платили са си данъците и благодарение на това, което те са направили, в момента парламентът има възможността да реши как да подпомогне пенсионерите, как да подпомогне здравеопазването, как да помогне на фирмите в затруднено положение", заяви Василев.

Към момента са събрани 2,5 млрд. лева повече от първоначално предвидено, отчете финансовият министър. Според него в бюджетна комисия, където разговорите са експертни, диалогът е конструктивен от всички партии.

По повод възможността да участва в бъдещ политически проект с Кирил Петков, Асен Василев каза, че ще си даде време да го обмисли, тъй като "това е много отговорна стъпка".

Според Деница Сачева от ГЕРБ, не е необходимо да се правятдългосрочни промени в начина, по който се изчисляват пенсиите, от служебно правителство

"Нашата визия беше много ясна - че трябва да има само антикризисни мерки", подчерта тя. Затова са подкрепили добавката на ДПС от 120 лв., тяхното предложение е било за 100 лв. От ГЕРБ са гласували параграф 1, който съдържа приходите и разходите, и така са дали своя принос за актуализация на бюджета на ДОО, отбеляза Сачева.

"Стратегическите решения, които взимаме днес, как ще се отразят на бюджета в бъдещ", попита Деница Сачева.


 

Свързани статии
Съюзът на бургаските пенсионери изпраща с празник 2022 (Снимки) 40 пенсионерски клубове получиха финансиране по програма на общината Кирил Петков: С темата за РСМ опитват да отклонят вниманието от 2.5 млрд лв. за незаконни строежи Започва изплащането на 75 лв. на пенсионерите с три ваксини Омбудсманът: Проблемът с пощите няма да остави пенсионерите без пари за Великден Румънец измами бургаски пенсионери, пробута им тенджери и тигани за 1200 лв. Ваксинират възрастни хора директно в пенсионерските клубове в Бургас Бургаските пенсионери с по-лесен достъп до ваксините Асен Василев потвърди, че всяка партия от коалицията ще има вицепремиер Кирил Петков стартира преговорите с другите лидери, ще ги излъчва пряко в нета
Тагове
асен василев пенсионери
Коментари

Още от последните новини