Археолози проучват водохранилището и източната крепостна стена на замъка в Русокастро

Археолози проучват водохранилището и източната крепостна стена на замъка в Русокастро  - E-Burgas.com

Регионален исторически музей в Бургас започва разкопките на замъка на крепостта Русокастро за сезон 2021 г. Целта е да се проучи водохранилището на замъка – съоръжение с дължина 14 м., ширина 8 м. и дълбочина най-малко 4.5 м. То е било покрито с полуцилиндрични сводове, носени от зидани каменни стълбове и цокъла покрай стените на щерната. Вероятно при земетресение сводовете са паднали на късове и запълнили водохранилището. Предстои след документирането на техните останки, те да бъдат премахнати.

Друга цел, която са си поставили археолозите от музея, е да бъде изцяло проучена източната крепостна стена на замъка с новооткритата през 2020 г. правоъгълна бойна кула.
При благополучно изпълнение на поставените задачи, предстои комисия от Министерството на културата Да приеме разкопките и освободи южната и източната стена на замъка, водохранилището и донжона за проектиране на консервационно-реставрационни работи.

Припомняме, че цялата западна крепостна стена на замъка, централният вход на средновековния град, казармата, четири бойни кули и монументалното стълбище, през което се е влизало в цитаделата, вече са одобрени от НИНКН за изпълнение на консервация, реставрация, експониране и социализация по проект на Община Камено.
Археологическите разкопки за поредна година са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Свързани статии
Трагедия с триколка в Русокастро Втора работна среща на комитета за управление на проект BSB 867 „Черноморски археологически, исторически и културен портал“ (ARHICUP) Археолози откриха наблюдателна кула и древно светилище от Елинистическата епоха край Бургас Динамично лято очаква возолазите от Созопол Още една безценна находка е открита при разкопките в средновековния град Русокастро Задържаха под стража осъждан подпалвач от Русокастро Задържаха под стража мъж, обвинен за палеж в Русокастро Отпускат 1,8 млн.лв. за археологически обекти в страната Две нови важни находки са открити при крепостта Русокастро Изолираха служителите на Дома в Русокастро във фургони
Тагове
археология Русокастро
Коментари

Още от последните новини