Две нови важни находки са открити при крепостта Русокастро

Две нови важни находки са открити при крепостта Русокастро - E-Burgas.com

При разкопките на крепостта Русокастро са открити две нови важни находки. Това са дъна от чаши, изработени в техника „сграфито“, на които са изобразени отделни монограми. Единият от тях е с името МИХАИЛ, а вторият е монограм на императорската фамилия ПАЛЕОЛОГ. Подобни находки се откриват в черноморските градове – Созопол, Несебър, Варна, Кастрици, Калиакра, и в градовете, намиращи се в близост до морето – Русокастро, Провадия и Шумен. Чашите са изработвани вероятно в Константинопол, и са доказателство за оживените търговски връзки между българските черноморски градове и Византийската столица. Подобни се откриват и в Егея, в гр. Солун, Родос и на о-в Тасос.

Монограмите са открити при проучването на замъка на средновековният град Русокастро.

Разкопките се изпълняват от Регионален исторически музей – гр. Бургас и се финансират от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Свързани статии
Трагедия с триколка в Русокастро Нови находки правят още по-внушително съкровището от нос Чироза (Снимки) Представят резултатите от подводните разкопки на нос Чироза Археолози проучват водохранилището и източната крепостна стена на замъка в Русокастро Археолози откриха наблюдателна кула и древно светилище от Елинистическата епоха край Бургас Още една безценна находка е открита при разкопките в средновековния град Русокастро Задържаха под стража осъждан подпалвач от Русокастро Задържаха под стража мъж, обвинен за палеж в Русокастро Изолираха служителите на Дома в Русокастро във фургони Проект за проучване на Русокастро получи финансиране
Тагове
Русокастро разкопки находки
Коментари

Още от последните новини