Динамично лято очаква возолазите от Созопол

Динамично лято очаква возолазите от Созопол - E-Burgas.com

Динамично археологическо лято за Центъра по подводна археология в Созопол. То вече е започнало с проучвателна експедиция във водите на Несебър. Под тинята се открива морското дъно, покрито с камъни и керамични фрагменти, които са основно антични и средновековни. Те са шлифовани от вълновата дейност, което показва, че тук не е функционирало пристанище, разказа за БНР директорът на Центъра по подводна археология д-р Найден Прахов:

"Вероятно пристанищата на Несебър са били основно от южната страна, а тук е била акваторията на брега и като при всеки голям античен център морското дъно е било осеяно с керамика. Не сме открили до сега структури, архитектурни съоръжения, такива които сме откривали от южната, от югоизточната страна на града. В близост има крепостни стени, вълнолом, но проучванията ни за сега показват, че котвите които ще поставят за плаващите понтони на това пристанище няма да засегнат археологически обекти!"  

Водолазите  от Център ще работят през това лято в Бургаски залив, при полуостров Форос. Ще бъде направен сондаж при нос Чироза, където миналата година беше намерена голяма находка на стъклени съдове. Ще се търсят останките на потънали кораб, който ги е пренасял.

"След това отново ще се проучват водите край Несебър, там обект на изследване ще бъдат потъналите фортификационни съоръжения на античния град. През късната есен обект на изследване ще е пристанището на Созопол, където миналата година бе направен сондаж и се откри много богат пласт от находки от Античността до постсредновековния период", каза още археологът.

Центърът по подводна археология ще работи и по северното крайбрежие, проучвания ще бъдат извършени през късната есен във водите край Шабла.

Свързани статии
Продължават проверките на АлепуКметът на Созопол в серия от приемни дни в общината Показват колекция от подаръците на Тодор Живков в СозополТурски кмет се срещна с Тихомир Янакиев заради общ трансграничен проектОтделяме до 74% от заплатата за море"За" и "против" безплатното море на учениците Министър Комитова: Инициативата „Три морета“ ще допринесе за икономическото развитие на БългарияЦентралният плаж в Созопол за втора поредна година със "Син флаг"В Созопол въвеждат нова електронна услуга, ето как ще работиПредставиха нов стратегически суперпроект в Созопол (Снимки)
Тагове
водолази подводна археология созопол море форос
Коментари

Още от последните новини