70% от българите искат по-добро опазване на дивата природа

70% от българите искат по-добро опазване на дивата природа - E-Burgas.com

Всеки десети гражданин на страната (89%) иска "по-строга защита на паркове и природни резервати", а над 60% заявяват готовност за лични действия за намаляването на отпадъците и опазването на градските зелени площи.

Това показват данните от национално представително социологическо проучване на Алфа Рисърч, проведено за Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), представено пред журналисти днес.

Изследването проследява нагласите и очакванията на гражданите към основните аспекти на Зелената сделка и различните бизнес модели за постигане на заложените в нея цели. На фона на ясно заявената воля за опазване на дивата природа в страната българите като цяло не са добре запознати с европейските приоритети за "позеленяване" на обществения живот. Съществува и недоверие към достъпа до очакваното европейско финансиране в рамките на Зелената сделка - според 37% от анкетираните ползите от нея ще са само за определен кръг избрани хора.

Очакваните ефекти от Зелената сделка показват липса на информация за планираните приоритети по посока адаптация към климатичните промени, намаляване на загубата на биоразнообразие и промени за "позеленяване" на различни сектори от производството на храна, през енергетиката и транспорта. Ефектите върху селското стопанство от стимулите и политиките на Зелената сделка, които ще са от полза за малките производители, са неизвестни на обществото, обясни Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

76% нямат познание за българската климатична политика, макар че над 70% смятат, че това е важна тема и трябва да бъде застъпена и в политическите програми на партиите, а 85% определят климатичните промени като криза и сериозен проблем.

Въпреки подкрепата за амбициозни цели на европейско ниво, мнозинството не вярват, че те ще бъдат постигнати.

Източник: Дневник

Свързани статии
Плувен клуб „Бриз“ - Бургас и НСА със съвместна инициатива Допитват се до бургазлии за организацията на разделното събиране с анкета Удължиха до юли решенията за ТЕЛК и НЕЛК Национална стратегия предвижда закриване на болници у нас Костадин Ангелов иска реформа в здравеопазването Проучване: Млади, бедни и нискобразовани са срещу мерките Борисов назначи двама нови зам.-министри на здравеопазването Две трети от българите не одобряват мерките срещу ковид Над 5 млрд.лв. за здравеопазване следващата година Личният лекар ще издава направление за PCR тест от ноември
Тагове
природа опазване анкета проучване
Коментари

Още от последните новини