Предвиждат е-здравеопазване и унивесритетско обучение на парамедиците

Предвиждат е-здравеопазване и унивесритетско обучение на парамедиците  - E-Burgas.com

Към края на годината България да разполага с приет и работещ модел на електронно здравеопазване. Такава цел са си поставили управляващите, заяви по БНТ председателят на здравната комисия в парламента Антон Тонев от ПГ на "Продължаваме промяната".

Системата в момента се доизгражда като тя ще обедини и вече работещите елементи като електронното досие и електронните рецепти. Идеята е е-здравеопазването у нас да бъде въведено стъпаловидно и към есента да бъде представен цялостният модел.

В ефира на БНТ доц. д-р Тонев заяви, че отпадането на зеления сертификат е на дневен ред за управляващите, но това няма да стане на базата на политическо решение, а когато цифрите го позволят. В този смисъл той подкрепя критериите за отпадане на зеления сертификат, посочени от премиера Кирил Петков - над 60% ваксинирани или под 5% заетост на интензивните легла.

Петков: Зеленият сертификат ще отпадне при 60% ваксинация или при 5% заетост на интензивните легла

Предвижда се закупуването на хеликоптери за спешна медицинска помощ и обучение на екипи за работа с тях. Целта е пациентите в нужда да бъдат транспортирани максимално бързо до големите болници.

Първоначално хеликоптерите ще работят с екипи от чужбина до обучаването на хора у нас, поясни Тонев.

Предвижда се обучението на парамедиците да бъде изместено към университетите, за да могат те да заместват адекватно липсващите кадри в системата на спешната помощ.

В момента те се обучават с ранг "специално образование" на различни места и по различни методики. Така парамедиците придобиват различно ниво на компетенции, коментира Антон Тонев.

С промените обучението им ще се уеднакви и ще се раздели на три степени на умения и отговорност, за които ще се учи съответно една, две или три години.

Първите обучени кадри ще заработят в линейките заедно с наблюдаващ ги лекар. Крайната цел е центровете за спешна помощ у нас да разполагат с комбинирани екипи от лекари и парамедици. Парамедиците да поемат по-леките случаи, за да може да има достатъчно лекари за по-тежките.

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията 21 бургазлии продължават да се борят с коронавируса в болница Удължиха до юли решенията за ТЕЛК и НЕЛК Национална стратегия предвижда закриване на болници у нас Костадин Ангелов иска реформа в здравеопазването Борисов назначи двама нови зам.-министри на здравеопазването Над 5 млрд.лв. за здравеопазване следващата година Личният лекар ще издава направление за PCR тест от ноември Започва реалното планиране на новата детска болница в Бургас
Тагове
здравеопазване
Коментари

Още от последните новини