Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки)

Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) - E-Burgas.com

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова и директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски поставиха начало на телемедицината в Бургас. Те присъстваха на първите две медицински консултации, осъществени от разстояние между кабинета по телемедицина в УМБАЛ Бургас и общински социални звена, където в началото ще бъде въведена услугата.

Първите двама потребители, които застанаха пред екраните на високотехнологичните станции по телемедицина бяха Господинка Кръстева на 83 г. от Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“, която страда от хипертония и се оплака от високо артериално налягане и Анна Великова на 88 г., потребител на Домашния социален патронаж, която бе с оплакване от изтръпване в ръцете.

С това бе положено и началото на първия в страната реално функциониращ проект по телемедицина. Проектът е разработен от Община Бургас, заедно с УМБАЛ Бургас АД и преподаватели от Медицински факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

„Благодаря на кмета, на областния управител и директора на УМБАЛ Бургас за положените усилия. Това е само първата стъпка от реалното изпълнение на проекта на Община Бургас и ще помогне на много хора. Подобен проект пилотно стартира в две гимназии в София. Това е бъдещето на медицината. Преди месец и половина бях в Израел и телемедицината е навсякъде, знаете, че това е държава с най-високотехнологична медицина. Затова взимаме идеи и оттам, като в България също имаме прекрасни изпълнители на тази дейност. Следващият месец-месец и половина ще бъде открит и обучителен център по телемедицина в университет „Проф. Асен Златаров“, където студентите ще се обучават в тази сфера. Имам уверението на софтуерните специалисти, че до месец ще бъдат поставени и гривни на тези пациенти, които в реално време ще следят основните жизнени показатели и когато има отклонение ще се получава сигнал в звеното за телемедицина в УМБАЛ Бургас, за да може да се реагира навременно. Едно от най-добрите сътрудничества на министерството на здравеопазването е с Община Бургас. Благодаря на кмета затова, че ни съдейства за подготовката на анализа на националната детска болница, тъй като Община Бургас е крачка напред в страната с нейния проект за изграждане на детска болница, който е прекрасен и министерството ще положи всички усилия, защото тук говорим за национална стратегия за майчинско и детско здравеопазване“, сподели министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след проведените първи консултации чрез възможностите на телемедицината.

„Ковид пандемията фокусира проблемите в здравеопазването, особено липсата на достатъчно специалисти и достъпа до качествени консултации. Особено тези наши потребители на социални услуги са възрастни и самотни хора, които в условия на епидемия, тежки метеорологични условия или отдалеченост, имат трудност да проведат консултации със специалист. В момента стартираме с 2 мобилни станции в Домашния социален патронаж и в Дома за стари хора. Общинският съвет единодушно подкрепи проекта и даде възможност да се разходват средства от бюджета на Общината за купуване на подходящата техника. Започваме да обявяваме и следващите етапи на обществените поръчки. Особено при хронични заболявания, като диабет, високо артериално налягане, когато не е необходима спешност, с навременна консултация от дистанция и корекция на дозата на лекарства, на хранителен режим, могат да се избегнат тежки случаи. Този проект съчетава високите дигитални технологии и медицината. Благодаря на министъра, че съдейства към нашия Медицински факултет да бъде ситуиран Център за обучение и квалификация по телемедицина, не само за студентите, но и за медицински сестри и лекарски асистенти. Тази услуга може да бъде развита и в цялата Бургаска област. Благодаря и на д-р Миразчийски, че с договора между Община и УМБАЛ имаме присъствие на специалисти от Спешния център в звеното по телемедицина. В следващите месеци системата ще мине на 24-часов режим. Без подкрепата на министерството нямаше да се справим“, допълни по време на представянето кметът Димитър Николов.

„Благодаря на министър Меджидиев, на кмета и общинските съветници, на представителите на университета и директора на болницата, че в рамките на няколко месеца имаше интензивна работа, за да може Бургас отново да бъде пръв в страната. Има възможност да бъдат увеличени показателите, които ще бъдат изследвани. Ще се обучат и кадрите, които ще работят със системата. Очевидно е, че когато има взаимодействие и единомислие между централна и местна власт нещата се получават. Предстои в бъдеще да реализираме и втория етап“, допълни и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Телемедицината ще помогне увеличаващият се брой на трудноподвижните и самотно живеещи възрастни хора, ползващи различни социални услуги в община Бургас, нуждата им от консултации с лекари специалисти и затруднения достъп до медицинска грижа, поради здравното им състояние или при наложени пандемични ограничения. Тя предлага удобен начин за комуникация между лекар и пациент, премахвайки необходимостта от физическо посещение на лекарския кабинет, особено в периода на грипни епидемии, лоши атмосферни условия или при трудна подвижност на ползвателите на услугата.

Проекта постепенно ще обхване общо 1000 ползватели на социалните услуги - 850 от Домашен социален патронаж, „Асистентска подкрепа“ и „Патронажна грижа“ и 150 потребители на дневни и резидентни услуги за възрастни в община Бургас - Дневни центрове за лица с увреждания, Дом за стари хора и Защитени жилища за възрастни.

За реализиране на първия етап на проекта бе осигурено помещение за инсталиране на оборудването в УМБАЛ Бургас, закупени бяха 3 станции за телемедицина /ТМС/ и медицински куфарчета /медкейс/ с медицински инструменти за събиране и изпращане на данни за здравния статус - пулсоксиметър, термометър, апарат за измерване на кръвно налягане, ЕКГ апарат, и екран за видео връзка.

Галерия
Свързани статии
Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока Димитър Николов с поздрав към бургазлии: Продължаваме да сме град с поглед към бъдещето Кметът Димитър Николов поздрави сърдечно бургаските учители Учени от цял свят идват в Бургас на симпозиум по биомедицина Димитър Николов: Подвигът и саможертвата на Ботев винаги ще пазят своя ореол Кметът поздрави здравните специалисти по повод професионалния им празник Кметът Димитър Николов: Свеждаме глави пред героизма на хиляди български войници Кметът Димитър Николов поздравява всички юристи в деня на професионалния им празник Кметът събра цял випуск първолаци: Слушайте учителите, по-важни са от политиците Кметът с поздрав към бургаските медици: Ще продължим да надграждаме сферата на здравеопазването
Тагове
телемедицина медицина димитър николов здравеопазване
Коментари

Още от последните новини