Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията

Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията - E-Burgas.com

Министерството на здравеопазването разпространи целия документ с националния план за справяне с COVID пандемията.

"Към настоящия момент - от края на май и през месец юни 2021 г.), епидемичната обстановка в страната е спокойна и се характеризира с нисък брой на новорегистрираните случаи (под 50 на 100000), ниска седмична положителност на тестовете (под 1%), намаляване на броя на хоспитализираните и на смъртните случаи (на 1 юли 2021 г. са съобщени 1481 хоспитализирани болни, от които 179 в интензивно отделение и 12 починали през последното денонощие).

Проблем обаче представлява появата и разпространението на вариант делта на SARS-CoV-2 в Европа. В България засега има информация за доказване на този вариант при 8 души, регистрирани с COVID-19 както следва: 1случай на 5.04.2021 г. и 7 случая през периода от 6 до 14 юни 2021 г.

Рискът от разпространение на следваща пандемична вълна, предизвикана от вариант делта на SARS-CoV-2, поставя на преден план дейностите, свързани с повишаване на обхвата с ваксини срещу COVID-19, особено в групите от населението, при които вече категорично е доказан повишен риск от тежко протичане на заболяването,хоспитализация, смърт", се посочва в документа.

НАЦИОНАЛЕН ПЛАН

Свързани статии
25% от заведенията загубили битката с пандемията Антон Тонев, ПП: Бежанците няма да повлияят на джоба на болниците Нефролог: Бъбречните заболявания са съпътстваща част по време на пандемията Предвиждат е-здравеопазване и унивесритетско обучение на парамедиците Ще изпаднат ли общинските болници във финансов колапс заради тока? СЗО: Най-тежкият етап от пандемията може да приключи тази година Болниците са в готовност да поемат новата вълна Пламен Таушанов: У нас има свръх хоспитализация, затова е настискът върху здравната система Възстановяват плановия прием в болниците от понеделник Болниците са пълни с ковид пациенти, деца също се разболяват, но карат вируса по-леко
Тагове
здравеопазване болници пандемия
Коментари

Още от последните новини