4 автобуса пътуват към Украйна за наши сънародници, едва намерили шофоьри

4 автобуса пътуват към Украйна за наши сънародници, едва намерили шофоьри - E-Burgas.com

Нощта в Одеса мина спокойно, нямаше взривове, каквито имаше във вчерашния ден. Много тежък ден беше вчера, но оцеляваме, заяви пред Bulgaria ON AIR генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов. В първия ден от военните действия е подготвена евакуацията на два автобуса с български граждани. Записани са 150 човека, които искат да напуснат незабавно.

"Имаме готовност за още един автобус, ако успеем да се организираме днес. Освен изготвянето на списъци, трябва и безпроблемно преминаване през граничните пунктове. Има обаждания и от украински граждани. Приоритет са българските граждани. Няма проблем за хората от смесени бракове, но може да се окаже, че има проблем за мъжете, защото е обявено военно положение и предстои мобилизация", уточни Иванов.

От консулството са се обърнахме за съдействие към украинските власти, но бил отказан съпровождащ конвой до границата.

"250 км е пътят до границата. Отказаха, тъй като вчера една ракета попадна в сградата на Националната гвардия. Пътищата на този етап са сигурни, не са разрушени. Имаме две възможности до границата, и двете сме ги проиграли", уточни Светослав Иванов.

Той се надява още 150-200 българи да бъдат подготвени и евакуирани през следващите часове. О казва се обаче, че има проблем с намирането на шофьори, които да пътуват от България до Украйна, за да приберат нашите сънародници.

"Автобуси има много. Вчера тръгнаха 8 шофьора с 4 автобуса. Но над 30 шофьора отказаха да тръгнат", заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

С четирите автобуса, които пътуват натам, могат да бъдат извозени около 250 души.


 


 

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
украйна война
Коментари

Още от последните новини