Разпети петък е

Разпети петък е - E-Burgas.com

Днес е Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Богослуженията в най-тъжния ден от годината за православните християни, проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син. 

В този ден, изпълнен със страдание, унижение и безнадеждност, вярващите спазват строг пост и посещават храма в знак на съпричастност към доброволните и спасителни страдания на Божия син:

"За мен е една тъга, след което слава Богу, има възкресение".

"В тези дни човек трябва да се успокои, малко да се замисли над живота и да си направи равносметка на постъпките, защото сме много грешни".

"Човек да се сети за Господ, тъй като това е, което ни липсва основно".

Богослуженията на Разпети петък започват сутринта с изнасянето на Светата Плащеница, символизираща погребаното Христово тяло. Обяснява иконом Николай Георгиев от отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод: "Хората минават под Плащеницата, тест символично се съпогребват с Христос, за да станат съучастници в смъртта и в погребението, и във възкресението Му. Много често има термина "за здраве", "за здраве". Не. Тука е съучастие".

От 18.00 часа в митрополитската катедрала "Света Неделя" ще бъде отслужено богослужението "Опело Христово", оглавено от Българския патриарх Неофит и съпроводено от литийно шествие около храма.

"Не с броя на хората се измерва църквата, а с качеството на религиозния живот, с онази висота на съпреживяването на богослужението, на съучастието на Господната трапеза. Поканата е към всички и всякога - елате при Господ и станете част от нас", казва иконом Николай Георгиев.

В историческата църква „Света Марина“ в центъра на Велико Търново, построена преди 165 години от майстор Колю Фичето , плащеницата  беше изнесена сутринта с песнопения, посветени на страданията и смъртта Христови. Миряни споделиха:

„Днес е най-тъжният ден в нашата религия и да почетем паметта и после възраждането на Христос“.

„Аз идвам, за да запаля свещички за семейството, за близките, за здраве най-вече. Трябва да бъдем сплотени“.

„За здраве на семейството, това дава основата на всичко“.

Източник: БНР

Коментари

Още от последните новини