Панайот Рейзи: Даваме старт на сезона още с настъпването на Великденските празници

Панайот Рейзи: Даваме старт на сезона още с настъпването на Великденските празници - E-Burgas.com

Созопол е в трескава подготовка за летния сезон. Част от хотелиерите и ресторантьорите вече са готови да посрещнат първите туристи. Според кмета на крайморската община Панайот Рейзи началото на сезона ще бъде даден още с настъпването на Великденските празници.

„В последните няколко години по случай празника Созопол посещават много румънски туристи. Тази година Великден е през май, това е хубаво време. Ние се славим с хубавите си църкви и ритуалите, които се отслужват в тях. Смятам, че това ще е началото на летния сезон“, допълни созополският градоначалник. Той изрази надежда, че част от израелските туристи, които почиват в Слънчев бряг ще посетят и Созопол.

Старият град се слави с обекти като Археологическия музей и Художествената галерия. През 2010 г. при археологически разкопки на близкия остров Св. Иван бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител. Днес ценната реликва се пази в храм „Св. св. Кирил и Методий” в града и привлича поклонници от цял свят. Старинният Созопол с мощите на Йоан Кръстител стана победител в класацията "Чудесата на България".

Периодът преди активния туристически сезон е подходящ както за развитието на културния, така и за конгресния туризъм, казва Рейзи. В тази връзка той сподели, че на 12 и 13 април Созопол ще бъде домакин на семинар, свързан с българо-швейцарското сътрудничество по програмата за опасните отпадъци. Тогава градът ще приеме десетки делегати от Швейцария, наши експерти и министри.

 

Коментари

Още от последните новини