Хората с увреждания на протест

Хората с увреждания на протест - E-Burgas.com

Хора с увреждания и родители на деца със специални потребности протестират днес в София. Те искат адекватна помощ за засегнатите групи. Хората настояват за електронен регистър на лицата с увреждания и за уреждането на продължаващите административни и финансови проблеми, свързани с програмата „Личен асистент".

Протестът тръгна от Народното събрание в 11:30 ч.

В отворено писмо до премиера, социалния и здравния министър, родителите на деца с увреждания заявяват, че България е единствената страна в ЕС, в която хората с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени.

Протестиращите настояват за осигуряване на такова финансиране, което да е не по-малко от размера на две минимални заплати, а средствата да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нуждата от придружител за човека с увреждане. Според тях право на лична помощ трябва да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст.

Майките, лекуващи децата си в специализираната болница за рехабилитация в Момин проход, също подкрепят протеста и негодуват срещу съкращаването на работното им време като лични асистенти на 4 часа. 

“В момента програмите на всички майки са прекъснати и сме на борсата. Децата ни са с тежки увреждания, всички са със 100 процента чужда помощ. Тези деца се обгрижват денонощно. Нашите искания ще бъдат в семейства, които имат деца с увреждания, поне на единия родител, който обгрижва детето си, да му бъде осигурен приличен доход. Да престанат управляващите с тези прекъснати договори. Днеска има, утре няма. Живеем в едно несигурно бъдеще. Искаме достойно да се грижим за нашите деца и подкрепяме този протест безрезервно.”, каза една от протестиращите./Факти

Коментари

Още от последните новини