Ръст на цените на лекарствата с 11%

Ръст на цените на лекарствата с 11% - E-Burgas.com

С близо 11% са поскъпнали лекарствата в аптечната мрежа през последните два месеца. Твърдението е на фармацевтичния бранш в Русе.

Препаратите за грип и настинка, сиропите за кашлица и таблетките за намаляване на температурата са поскъпнали между между 8 и 11%.

"Тези, които се повишават са и от хранителните добавки, и от други групи и от по Здравна каса също, които влизат в позитивния списък също имат повишение. Най-вероятно следват договарянията, които са на международните фирми със страната и може би има някаква нестабилност в момента може и това да указва въздействие върху бъдещия за 2022 г. пазар", заяви Бедрос Пехливанян, собственик на верига аптеки, показа БНТ.

В пика на четвъртата вълна от КОВИД-19, пациентите търсят основно имуностимулиращи медикаменти и комбинирани витамини. Прекомерната употреба на някои лекарства също е причина за липсата им в аптечната мрежа.

Случва се да се изчерпат дадени групи, но това е в следствие на повишеното търсене. 

"Нямаме откази на медикаменти, които са масово изписвани", каза Сарко Серкисян, магистър фармацевт.

От бранша успокояват, че към момента няма дефицит на животоспасяващи медикаменти.

Свързани статии
Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна Криза за антибиотици надвисна над Бургас Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите Проф. Аргирова: Вкарваме нови лекарства срещу ковид Лекарствата без лекарско предписание с до 15% по-скъпи Задава се скок на цените на лекарствата с до 15% Предупредиха за недостиг на близо 300 лекарства у нас Проф. Илко Гетов: Хапчетата срещу ковид вероятно ще бъдат доставени в началото на 2022 Все още не изписват безплатни ковид лекарства Хванаха дилър на медикаменти със стока за 100 бона на границата с Турция (Снимки)
Тагове
лекарства
Коментари

Още от последните новини