Лекарствата без лекарско предписание с до 15% по-скъпи

Лекарствата без лекарско предписание с до 15% по-скъпи - E-Burgas.com

Лекарствата без лекарско предписание са поскъпнали с 10 до 15%, а при предписаните лекарства, които са по-строго регулирани, почти няма скок в цената. Това каза за bTV „Тази сутрин“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той обясни, че токът за 12 аптеки за декември е скочил с 30 000 лв. По думите му скокът в цените на електроенергията затруднява по-малките аптеки, които са с по-малки възможности и разчитат на продажбата на регулирани лекарства.

Процесът на вдигане на цените започна още от ноември миналата година и той се дължи на увеличаване на цените от производителите, което се дължи на увеличаването на разходите при тях и това доведе до това, че повечето лекарства без лекарско предписание са увеличени, отбеляза Николай Костов.

По-скъпи са най-често купуваните и познати лекарства - за кашлица, за хрема, прахчета за простуда и грип, продукти за болка, допълни Костов.

По думите му най-голямо е увеличението в козметиката - добавки и продукти, които са нерегулирани – между 2-3%. Рядко е до 15%, при тези, които са с натрупана инфлация от 2 години.

При предписаните лекарства почти не е възможно да се вдигне цената, защото тя зависи от Съвета по цени, там нещата са по-тежко регулирани, има даже няколко лекарства, които са поевтинели, каза още Николай Костов.

Свързани статии
Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна Криза за антибиотици надвисна над Бургас Цените на храните отново се вдигат Цените на елхите също скочиха Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина Драстично намаление на цените по Южното Черноморие през септември Радев: Бензинът в бензиностанциите на "Лукойл" вече е под 3 лева
Тагове
лекарства цени скок
Коментари

Още от последните новини