Криза за антибиотици надвисна над Бургас

Криза за антибиотици надвисна над Бургас - E-Burgas.com
freepik.com

Може да има недостиг предимно при сиропите за деца, казаха от регионалната фармацевтична колегия

Дефицит на антибиотици за остри респираторни инфекции в Бургас, което налага замяната им с техни аналози, показа NOVA. За това съобщават от Регионалната фармацевтична колегия в Бургас. Обясняват липсата на определени видове лекарства в аптечната мрежа с нарасналото потребление, както и презапасяване с някои медикаменти.

Според Любима Бургазлиева, председател на регионалната фармацевтична колегия в Бургас, предвид увеличените случаи на респираторни заболявания в последните седмици, има увеличено търсене и лекарски предписания. "Някои от лекарствените форми на антибиотици започват да недостигат. Към момента в Бургас и областта аптеките разполагат с медикаменти от всички фармакологични групи. Може да има недостиг предимно при сиропите за деца, но за ден-два могат да се доставят", обясни тя. И допълни, че няма информация за затворени складове за лекарства.

По думите ѝ oт противоболковите лекарствени продукти има пълна гама. "Правилното е да се правят антибиограми, но за съжаление не се случва. Обикновено при инфекция лекарите започват с широкоспектърен антибиотик, преди първия прием се взема проба, за да се уточни към какъв антибиотик е чувствителен пациентът. Така може да се повиши ефективността и да се ограничи безразборната употреба на антибиотици. В рамките на 2 седмици ще пристигнат новите доставки на лекарства", заяви Бургазлиева.

По думите на фармацевта Цветана Томова няма презапасяване с антибиотици, а се идва само с рецепта. 

Свързани статии
Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите Проф. Аргирова: Вкарваме нови лекарства срещу ковид Лекарствата без лекарско предписание с до 15% по-скъпи Задава се скок на цените на лекарствата с до 15% Предупредиха за недостиг на близо 300 лекарства у нас Проф. Илко Гетов: Хапчетата срещу ковид вероятно ще бъдат доставени в началото на 2022 Ръст на цените на лекарствата с 11% Все още не изписват безплатни ковид лекарства Хванаха дилър на медикаменти със стока за 100 бона на границата с Турция (Снимки)
Тагове
лекарства антибиотици
Коментари

Още от последните новини