Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите

Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите - E-Burgas.com

Няма липсващи лекарства в България. Възможно е понякога някое да не се намира в аптеките, но това е временно. Това обясни по NOVA Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз. Поради различни причини – дали производствени, или свръх търсене, е възможно някое лекарство да липсва временно. То обикновено има аналог. Тогава трябва да се говори с лекар и да се вземе друго решение, каза Маринов.    Напоследък обаче имали „отказ” от някакъв медикамент.

Влизате в аптеката и търсите някакъв продукт, но фармацевтът ви казва: той е отказ. Това значи, че по принцип го има в складовете, но по някаква причина на него не му го дават, каза Маринов.

Имало и лекарства, които през софтуерите на складовете, са видими само за някои аптеки.

Складът може да направи лекарството видимо за определени аптеки, невидимо – за други. Има и лекарства, за които заявките стават през дилъра – само за любими аптеки, близки за нас аптеки, казва Маринов.

Има и извратени практики. Например – ще ви дадем достъп до определени ваксини, ако закупите пакет от други лекарствени продукти, обясни Маринов. А аптеките били много често принуждавани да се обвързват по този начин.

Решение на проблема имало, даже е въведена нормативна промяна.

Има система за електронно проследяване на наличностите по складове и аптеки. Всеки производител или вносител, когато внася лекарство, той декларира към Изпълнителна агенция по лекарствата на кой склад какво лекарство е внесъл. Всеки ден складовете декларират какво са получили и от кого, както и на кои аптеки и колко са дали. По същия начин аптеките докладват всяка вечер, обясни Маринов.

Свързани статии
Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна Криза за антибиотици надвисна над Бургас Проф. Аргирова: Вкарваме нови лекарства срещу ковид Фармацевти: Хората се страхуват от радиационна катастрофа, искат да се запасяват се с йод Лекарствата без лекарско предписание с до 15% по-скъпи Задава се скок на цените на лекарствата с до 15% Бургаски аптеки протестират заради огромни сметки за ток Родители сигнализират за липса на лекарства в аптеките Предупредиха за недостиг на близо 300 лекарства у нас Проф. Илко Гетов: Хапчетата срещу ковид вероятно ще бъдат доставени в началото на 2022
Тагове
лекарства фармацевти аптеки
Коментари

Още от последните новини