Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна

Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна - E-Burgas.com
Mediapool.bg

Ситуацията с липсващите медикаменти в аптечната и болничната мрежа в страната е овладяема. Това каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев във Видин, предаде БТА.

В понеделник - вторник в здравното министерство ще има пълни резултати от проверката в складовете и ще е ясно какви са наличностите, ще е изяснено дали е поискана заявка за липсващи медикаменти в аптечната мрежа и дали тя е отказана, допълни здравният министър.

Той е на посещение във Видин и лично е проверил наличностите от лекарства в няколко аптеки. Не е установил в аптечната мрежа на дунавския град липса на медикаменти.

По думите му в страната има недостиг на много малко медикаменти и отрече медийната информация, че липсват 300 животоспасяващи лекарства.

Здравният министър призна, че има затруднения за някои антибиотици и то за лечението на деца, антипиретици, диабетни и антихипертензивни медикаменти. Заяви обаче, че още в понеделник то ще е преодоляно със зареждането им в аптечната мрежа и допълнителни доставки.

Повечето от лисващите на пазара медикаменти ги има в мрежата под друго търговско наименование на различни производители, каза здравният министър. Той отбеляза, че за определени медикаменти има недостиг в болничната мрежа, но това е проблем не от вчера, а от по-дълго време. На липсващите лекарства има заместители и болниците са достатъчни гъвкави, за да ги намерят и да осигурят лечение, каза Меджидиев.

Здравният министър призова фармацевтите да не продават лекарства без рецепта, за да не се създава паника. Той посочи, че проблемът с недостиг на определени лекарства е в 25 страни от Европейския съюз, а също и че забрана за износ от България на медикаменти не може да се наложи, защото не е законосъобразно. Той обясни, че европейските конвенции са такива, че такава забрана може да се налага само при извънредна епидемична обстановка.

Д-р Асен Меджидиев каза, че с ръководството на видинската болница „Св. Петка“ са обсъдили основния проблем за недостига на медицински кадри и как чисто мениджърски може да се помогне. Той допълни, че са поели ангажимент здравното министерство да помогне на някои структури в здравното заведение, за да се подобрят условията на работа, да се придвижи по-ускорено проектът за ремонта на спешното отделение, за което в момента текат различни процедури.

При посещението си във Видин министърът е разговарял с кмета и областния управител как общината и областта могат да помогнат на многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ за решаване на проблемите.

Свързани статии
Криза за антибиотици надвисна над Бургас Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите Проф. Аргирова: Вкарваме нови лекарства срещу ковид Лекарствата без лекарско предписание с до 15% по-скъпи Задава се скок на цените на лекарствата с до 15% Предупредиха за недостиг на близо 300 лекарства у нас Проф. Илко Гетов: Хапчетата срещу ковид вероятно ще бъдат доставени в началото на 2022 Ръст на цените на лекарствата с 11% Все още не изписват безплатни ковид лекарства Хванаха дилър на медикаменти със стока за 100 бона на границата с Турция (Снимки)
Тагове
лекарства
Коментари

Още от последните новини