Предупредиха за недостиг на близо 300 лекарства у нас

Предупредиха за недостиг на близо 300 лекарства у нас - E-Burgas.com

Съществува риск от недостиг на близо 300 медикамента, предупреди в ефира на NOVA News председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Предупреждението идва въпреки опита на прокуратурата от миналата година да удари Сербезова като и повдигна обвинение за всяване на паника за същото нещо - телевизионно интервю и предупреждение за недостиг на лекарства.

По нейни думи поради пандемията има проблем с доставките на лекарства не само за COVID-19. Вероятност от недостиг има за 277 медикамента, а тези данни са след анализ дали има по-малко от 65% от необходимото месечно потребление на базата на количествата за шест месеца назад.

Проф. Сербезова уточни, че причините може да са както проблеми в производството, така и износът в чужбина.

Председателят на БФС обясни, че има глоби до 10 000 лв. за неподадена или невярно подадена информация за наличност на лекарства, като тази информация трябва да се подава ежедневно от аптеките.

У нас вече е пристигнало новото лекарство срещу COVID-19, което ще се слага подкожно. За него бе съобщено преди около месец. Доставени са 3000 дози. Медикаментът е за средни до тежки случаи на COVID-19, прилага се венозно в болнични условия и пречи на вируса да се размножава. Организмът получава готови антитела.

Свързани статии
Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна Криза за антибиотици надвисна над Бургас Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите Проф. Аргирова: Вкарваме нови лекарства срещу ковид Лекарствата без лекарско предписание с до 15% по-скъпи Задава се скок на цените на лекарствата с до 15% Проф. Илко Гетов: Хапчетата срещу ковид вероятно ще бъдат доставени в началото на 2022 Ръст на цените на лекарствата с 11% Все още не изписват безплатни ковид лекарства Хванаха дилър на медикаменти със стока за 100 бона на границата с Турция (Снимки)
Тагове
лекарства медикаменти
Коментари

Още от последните новини